7 глупави грешки, които могат да навредят на кариерата ви

7 глупави грешки, които могат да навредят на кариерата ви

Това че сте умни не означава, че сте имунизирани от глупави грешки, които могат да попречат на развитието на вашата кариера.

Колкото и да сте интелигентни, никога няма да реализирате пълния си потенциал, докато не престанете да правите тези 7 грешки:

1.Вярвате, че да казваш и да мислиш нещо е същото, като да го направиш.

Планирането и подготовката са  ключови съставки от рецептата за успеха, но най-важното нещо продължава да бъде действието. Не можете да извървите пътя към успеха само с мислене и говорене, колкото и да сте умни. Винаги идва момент, в който трябва да запретнете ръкави и да се захванете за работа. 

2. Чакате да получите повишение, преди да поемете инициатива

Ако искате да бъдете лидер, започнете да водите. Не е нужна титла, за да бъдеш лидер. Лидерството по своята същност е свързано с действието, влиянието и способността да постигаш резултати.

В кариерата си съм виждал стотици умни хора, които чакат да получат лидерска позиция, преди да започнат да показват управленските си умения. Това е като да чакаш да бъдеш избран във футболен отбор, без да знаеш как да играеш футбол. Шансът това да се случи е изключително нисък. Започнете да ръководите и възможността ще се открие пред вас по естествен път.  

3. Не се изразявате ясно

В процеса на общуване, човекът, който изпраща съобщението, носи отговорност за това то да бъде получено и разбрано. Трябва да се научите да обяснявате нещата ясно, точно и просто. Прекалено често оставяме на получателя да разгадае нашето съобщение и да разбере какво трябва да направи. Фактът, че вие разбирате това, което сте казали, не означава, че човекът, който получава съобщението, проумява казаното. 

4. Не делегирате достатъчно

„Ще стане по-бързо ако го направя сам“ е фраза, която често чувате от хората, които не обичат или не знаят как да делегират. Когато отказвате да делегирате работа, вие ограничавате възможностите на вашия екип до това, което можете да постигнете сами. Все пак, какъв е смисълът да имате служители, ако ще правите всичко сам

5. Не обръщате внимание на чуждото мнение

За да подобрите собственото си представяне, имате нужда от обратна връзка. Тя ви позволява да разберете какво е минало добре и  какво има нужда от още работа. Липсата на обратната връзка може да ви предразположи към развитието на лоши навици, които да намалят вашата продуктивност. Не бъдете този, които си мисли, че знае всичко.  

6. Чакате да бъдете готови на 100%, преди да направите опит

Перфектното е най-големият враг на „достатъчно добре“. Ако чакате докато всичко стане перфектно, никога няма да постигнете каквото и да е било. Добрата подготовка никога не е излишна, но за да постигнете успех, трябва да започнете от някъде.  Страхотните възможности не се откриват всеки ден, ако не бъдете напълно готови, преди да направите първата стъпка, може да ги пропуснете.

7. Подценявате обикновените хора

Това, че някой не притежава определена образователна квалификация не означава, че идеите му нямат никаква стойност и че всяко негово предложение трябва да бъде пренебрегнато. В много случаи опитът е много по-ценен от познанията. Добре е да се учим от грешките си, но още по-умно е да се извлекат поуки от чуждите неуспехи, за да спестите време и пари, като не ги повторите.

Гордън Тредголд, основател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ