Този лош навик да угаждаме на другите

Този лош навик да угаждаме на другите

Често ли ви се случва да пренебрегвате собствената си работа и задължения в името на това да помогнете на някой, който е ви е потърсил за помощ? Казвате ли „да“ на задачи, които по никакъв начин не допринасят за постигането на вашите цели, но ви помагат да спечелите одобрението на колега, който не се свени да се възползва от вашата наивност и да ви натовари с личните си задължения? Макар че този тип поведение може бързо да ви спечели симпатиите на останалите, той може да бъде изключително вреден за кариерата ви в дългосрочен план .

Клиничният психолог Ерика Мартинес казва, че корените на това поведение се крият в детството.

„Децата имат вроденото желание да угаждат на хората, които се грижат за тях, тъй като това им гарантира, че техните нужди(а от там и оцеляването им) ще бъдат удовлетворени.“, пояснява Мартинес.

Още като деца ние какво трябва да правим и казваме, за да задоволяваме желанията на нашите родители. Макар че с времето някои хора се отървават от този навик и на пръв поглед изобщо не се интересуват от мнението на другите, то при други този начин на поведение продължава през почти целия им цели им живот.

„Стараейки се да удовлетворите нуждите на другите, вие не успявате да дадете приоритет на собствените си желания и амбиции, на нещата, които са важни за вас“, казва Мартинес.

Резултатът от това е, че все по-често ще изпускате крайните срокове в работата, постоянно ще се чувствате изтощени и претоварени от множеството отговорности, които поемате, и ще навредите на вашето самочувствие и увереността си в собствените ви възможности.

Това са четири стратегии, които ще ви помогнат да се преборите с желанието да получавате чуждо одобрение:

1. Опознайте себе си по-добре

Идентифицирайте случаите, в които се поддавате на чуждите искания и желания за сметка на собствените си отговорности и задачи и потърсете общото между тях. Има ли определени условия и обстоятелства или конкретни хора, които ви карат да бъдете по-склонни да пренебрегнете личните си нужди? Разпознаването на причините, които са в основата на вашето поведение, е първата стъпка към неутрализирането на този навик.

2. Упражнявайте се да казвате „не“

Хората, които жадуват за одобрение от останалите, обикновено имат сериозен проблем с изричането на думата „не“. Те се страхуват, че когато отказват на другите може да изгубят техните симпатии и дори приятелството им, което напълно ги парализира и ги кара да гледат на думичката „не“ като на нещо обидно и вулгарно.

За да свикнете с думате „не“, Мартинес съветва да започнете с по-малки „не-та“, които не носят след себе си значими последствия, като например да откажете на продавач в магазина, който ви предлага някаква промоционална стока. След това минете на по-сериозните откази, като отхвърлянето на предложението на приятел, който ви кани на по бира след работата, когато вие сте напълно изтощени и искате единствено да се приберете вкъщи и да си легнете.  

Направете си списък със ситуации, в които изпитвате трудност да отказвате на другите, и започнете да работите по всяка една от тях. Отбелязвайте реакции и последствията от вашия отказ и не след дълго ще разберете, че да казваш „не“ всъщност не е толкова страшно.

3. Отстоявайте позицията си по любезен и уважителен начин

Когато казваме „не“ често имаме чувството, че трябва да дадем някакво дълго обяснение за причината да откажем на другия човек. Джонатан Алпърт, психоаналитик от Ню Йорк и автор на книгата „Бъдете безстрашни: Променете живота си за 28 дни“, съветва да предоставяте кратко обяснение или изобщо да не давате причина за отказа. Той добавя, че любезното „не“ може да помогне на неуверените хора да приемат по-лесно решението си и да се научат да го отстоявата.

„Казвайки: Съжалявам, но не мога в момента. Ще ти кажа, когато имам възможност“ е учтив начин да кажеш „не“, който освен това те поставя в позиция на контрол, променяйки динамиката в отношенията ти с другия човек.“, казва Алпърт.

Този подход показва на другия човек , че в момента имате различни приоритети, но оставя отворена вратичката да изпълните неговото искане в удобно за вас време.

4. Преоценете взаимоотношенията си с останалите

Преразгледайте взаимоотношенията, които имате с хората, на които не можете да казвате „не“. Ако откажете нещо на сестра си например, ще я обиди ли това до такава степен, че тя да се отрече от вас и да ви зачеркне от живота си? Най-вероятно не. Означава ли това, че сте веднъж сте отказали да помогнете на колега по някаква задача, че никога повече няма да илизате заедно на обедна почвика? Малко вероятно.

„Когато разбирате динамиката в отношенията си с другите и вашата роля, ще спрете да се притеснявате от това да казвате „не“. Тогава ще осъзнаете, че едното „не“ не е достатъчно, за да развали връзките ви с останалите.“, казва Алпърт.

.........................

Лиса Евънс за FastCompany.com