Тайната на продуктивността: Работете по-малко, вършете повече

Тайната на продуктивността: Работете по-малко, вършете повече

Тайната на продуктивността: Работете по-малко, вършете повече

Може би повечето от вас си мислят, че това не звучи особено ефективно. Ако обаче работите по-малко часове на ден, това ще се отрази благоприятно на вашата концентрация, здраве и продуктивност.

Всички пилеем времето си. Това изказване може и да е малко крайно изказване, но на практика е неизбежно, особено когато човек е вързан за своето бюро за цял ден. Според Шерил Конър хората, които си признават, че си губят времето на работното място, са достигнали потресаващите 89 процента за 2016 г. (или 20 процента повече спрямо предходната). Тя подкрепя твърдението си с шокиращи статистики от CareerBuilder Poll, според които основни виновници за това са социалните медии, клюките, пушенето, интернет сърфирането, телефонните обаждания и т.н.

Не ние обаче сме виновни в случая, а остарелите структури, около които се базират самите бизнеси – негъвкавите работни седмици, неразумните часове и безумните очаквания.

Миналата година Filimundus – компания, разработваща мобилни приложения в Стокхолм – въведе 6-часовия работен ден с колкото се може по-малко разсейващи фактори. А именно – по-малко срещи, забрана за ползване на социалните медии и т.н. Filimundus не е първата компания, постъпваща по този начин. Преди 3 години Brath също прие 6-часовия работен ден.

Забраната за ползване на социалните медии може и да ви се струва крайно, особено на фона на факта, че платформи като Twitter, Facebook и блоговете, трансформират благоприятно начините, по които вършим своя бизнес, увеличават продажбите, позволяват ни да достигнем до по-голяма аудитория и т.н. Тази концепция обаче е ключова, тъй като тя демонстрира дистанцирането от една изключително рестриктивна професионална структура.

8-часовият работен ден се основава върху идеята, че служителите работят продуктивно през цялото време. Дори и да оставим туитването и клюките настрана, дори онези, които реално вършат работа, се борят да останат концентрирани на фона на постоянните имейли, телефонни обаждания и срещи.

Да не забравяме и здравословните проблеми, произтичащи от дългото работно време. Ново изследване показва, че хора, които работят по 55 часа или повече на седмица, са 33 процента по-уязвими от инфаркт.  Шансът да развият коронарно заболяване на сърцето пък е 13 процента по-висок. Това може се съотнесе както към неактивността на служителите, така и към високите нива на стрес. Когато се очаква да работим твърде продължително, не ни остава време за подобаваща почивка. С по-кратките или гъвкави офис часове, които позволяват на хората да си тръгнат, веднъж щом са свършили работата, служителите се чувстват горди и „наградени“ от своето постижение. Те започват да асоциират офис пространството с продуктивност, а не със скука и изтощение.

Нещо повече – служителите си тръгват с повече енергия и се наслаждават повече на времето, прекарано с тяхното семейство. Имат възможност да тренират, да учат, да се отпуснат и т.н. По този начин, когато се върнат на работното място, са по-добре отпочинали и ентусиазирани да работят, а не изтощени и изнервени.

По-малкото работно време обаче не означава, че трябва да получаваме и по-малко пари. Повечето компании са склонни да плащат същите заплати на високопродуктивни служители, работещи за по-малко часове, стига това да доведе до по-големи печалби и по-бързо развитие.

Изследване, проведено от Ник Маркс през 2012 г. показва, че щастливите служители са 3 пъти по-креативни – техните заплати са 37 процента по-високи, а продуктивността им – 31 процента повече. Преобразуването на офис пространствата, така че да включват места за йога и по-добра храна например, може да спомогне за увеличението на морала. Това обаче ще има краткотраен ефект. Нужно е далеч по-голямо реструктуриране.

По-краткият работен офис ден ни прави по-щастливи, по-здрави и по-продуктивни. Какво имаме да губим?

Източник: LifeHack

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ