Управление

Лица

|

Избирайте внимателно битките с шефа

Избирайте внимателно битките с шефа

Колко често ви се е случвало да бъдете на коренно противоположно мнение с това на вашия шеф? Не е никак лесно да прецените каква е най-добрата реакция в тези моменти.  От една страна не искате да навредите на взаимоотношенията си с вашия шеф, но от друга искате да направите това, което смятате за правилно, за да защитите интересите на компанията или на ваш клиент.

Какъв е правилният подход в подобна ситуацията?  Това са няколко доказани стратегии, които ще ви помогнат да изразите вашето несъгласие с шефа по уважителен и конструктивен начин:

1. Потърсете обратна връзка от колега или приятел, преди да се изправите пред шефа

Преди да се обърнете директно към вашия шеф, споделете идеята си с човек, на когото имате доверие, и го накарайте да се постави на мястото на вашия ръководител. Нека той ви зададе въпроси, които да разкрият пропуските и слабостите на вашата идея и да ви помогнат да се подготвите за срещата с шеф.

2. Потърсете мнението на експерт

Уверете се, че вашата идея е подплатена с факти и че може да разчитате на подкрепата на уважаван в компанията експерт, известен с познанията си по темата, по която се готвите да спорите с вашия шеф.  Този човек може да ви представи гледна точка, за която не сте се замисляли преди.

3. Опитайте да убедите някои от колегите си във вашата правота

Организирайте среща с няколко от вашите колеги и им представете вашата идея. Ако не можете да ги убедите във вашата гледна точка, опитайте различен подход или отложете конфронтацията с вашия шеф за известно време. В крайна сметка, ако не можете да убедите колегите си във вашата правота, вероятността да промените мнението на шефа е много ниска.  4. Избирайте внимателно битките си с шефа

Преди да изправите пред вашия шеф, трябва да сте сигурни, че нещото, за което се борите,  наистина си заслужава конфронтацията с вашия шеф. Не забравяйте, че ако подхождате със съпротива и подозрение към всяка идея на шефа, ще станете известен като вироглав служител, който винаги противоречи на ръководството, а това означава, че трудно ще можете да спечелите подкрепата на другите, когато имате най-голяма нужда от нея.

5. Оставете емоциите настрана

Извадете на преден план всички данни, диаграми, таблици и неоспорими доказателства, които подкрепят вашата гледна точка. Придържайте се към фактите и не се поддавайте на емоционални изблици.

6. Слушайте и се учете

Покажете нужното уважение към вашия шеф като изслушате внимателно доводите, след като той ви е позволил да представите вашите. В много случаи тези конфронтационни ситуации могат да се превърнат във важни уроци - било то за вас, за вашия шеф или и за двамата. В края на краищата, искате да се представите като човек, който не се страхува да изразява и защитава своето мнение, но поставя на първо място това, което е най-добро за компанията и нейните клиенти.

7. Анализирайте крайния резултат

Когато спорът с вашия шеф вече е в миналото, направете преглед и оценка на постигнатото. Запитайте се докъде е ви довела тази конфронтация – успели ли сте да убедите шефа си в правотата на вашето мнение и същевременно с това да запазите добрите си отношения с него? Ако нещата не са протекли по желания начин, помислете какви са били вашите грешки и какво може да направите по-добре следващия път.

В крайна сметка, само по себе си несъгласието не е нещо лошо. По-важното в случая е начина, по който изразявате вашето несъгласие, особено когато то е отправено към шефа ви.  

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ