Очаквани зрелищно звездно шоу тази нощ

Очаквани зрелищно звездно шоу тази нощ

Днес, в нощта между 13 и 14 декември, е пикът на метеорния поток Джеминиди – един от най-забележителните в годината. Неговите падащи звезди вече проблясват на фона на нощното небе.

Според астрономите честотата им ще бъде по един, дори по два в минута. Броят им може да достигне до над 100 на час. Метеорният поток Джеминиди се наблюдава от 4 до 17 декември.

Метеорният поток е причинен от обект на име 3200 Фаетон, който се смята за изгаснала комета. Радиантът на Джеминидите (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (Gemini), откъдето произхожда и названието им. Метеорите се движат с умерена скорост по небосклона, реалната им скорост е около 35 км/сек, поради което се забелязват лесно. Първото описано наблюдение на джеминидите е от преди 150 години – много по-скоро, отколкото други метеорни потоци, като Персеидите и Леонидите например.

Възможно е да видите „падащите звезди“ и от прозореца на дома си, но за да сте сигурни, че ще се насладите на небесното зрелище, е най-добре да потърсите място далеч от градските светлини. И, за да направите преживяването наистина специално, не забравяйте да си намислите желание.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ