Евростат: Всяка трета подправка в ЕС е внесена от Китай

Евростат: Всяка трета подправка в ЕС е внесена от Китай

През 2022 г. ЕС е внесъл 397 000 тона подправки от страни извън Европейския съюз (ЕС). Китай е основният източник на подправки, който допринася за 38% от общия внос на подправки в  страните от общността, показват данните на Евростат.

Най-внасяната подправка е джинджифилът - 122 900 тона, следван от червения пипер (109 800 тона) и черния пипер (62 900 тона). Китай е основната страна на произход на джинджифила (54 %) и червения пипер (72 %), докато пиперът се внася основно от Виетнам (56 %).

Вносът на канела (16 200 тона) се нарежда на четвърто място, като повече от една трета от него е с произход от Индонезия (37 %). Куркумата (15 800 тона) заема пето място сред най-внасяните подправки, като по-голямата част от вноса е от Индия (77 %). Що се отнася до анасона и свързаните с него подправки (13 600 тона), основен доставчик е Египет (34 %).

Според данните на европейската статистическа агенция семената от кимион (9 600 тона) идват предимно от Индия (72 %), следвани от семената от кориандър (9 500 тона), половината от които са внесени от Русия (50 %), и индийското орехче (4 400 тона), внесено предимно от Индонезия (72 %).

В сравнение с 2012 г. теглото на подправките, внесени от страни извън ЕС, се е увеличило повече от половината (+57 %). Вносът на джинджифил и куркума в ЕС се е увеличил повече от два пъти (съответно +149% и +142%), като е отбелязал най-голямото увеличение сред най-търгуваните подправки. Само вносът на индийско орехче е намалял с 4% от 2012 г. насам, посочват от Евростат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ