Уиски, отлежало в Космоса, се завръща на Земята

Уиски, отлежало в Космоса, се завръща на Земята

Уиски, отлежало в Космоса, се завръща на Земята

Шотландско уиски, изстреляно в Космоса преди три години, ще се завърне на Земята следващата седмица. То ще покаже на експертите как се развива букетът от негови съставки в условията на безтегловност, разказва британският таблоид "Дейли Мейл".

Малцовата напитка е дело на алкохолна фабрика "Ардбег" в Шотландия. Управата на завода за дистилиране е запазила мостра от същото уиски, която ще бъде сравнена с другата, престояла в Космоса. 

Уискито е отлежало на Международната космическа станция. То ще бъде превозено до Земята на 12 септември. Двете проби ще бъдат изследвани в лаборатория в Хюстън, Тексас. Учените ще ги сравнят, за да видят какви разлики са се появили.

"Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито“, казва д-р Бил Лъмсден от "Ардбег", заигравайки се с прочутата фраза на единствения човек, стъпил на Луната, астронавтът Нийл Армстронг. "Екипът ни се надява да открие как се развива букетът в различна гравитационна среда. Това може да революционизира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея", допълва той.

Всъщност, мисията на уискито съвсем няма да бъде първия космически полет на алкохол. През 1969 г., преди да се качи на лунния модул с Нийл Армстронг, американският астронавт Бъз Олдрин вади нафора и малък контейнер с вино, взето от презвитерианската  църква край Хюстън за причастие. Говори се, че е разказвал, как течността се е завъртяла по стените на чашата, в която налял вино.

Космонавтът Александър Лазутин пък е казвал, че в космическата си аптечка руснаците слагали коняк за "стимулиране на имунната система и тонизиране на организма".

В началото на 70-те години НАСА и експерти от Калифорнийския университет в Дейвис правят опити за разработване на вино за първата американска космическа станция Скайлаб. След различни тестове се спират на шерито като идеално за Космоса, заради силния му вкус и стабилността му.

Освен това на МКС е отглеждан ечемик, от който е произвеждана "космическа бира". Тя се продава в Япония за около 19 щатски долара бутилката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ