9 продукта, които подобряват паметта
След продължителната зима хората често страдат от недостиг на енергия. Природата сякаш се е погрижила за това и е създала храни, които способстват както за повишаване на настроението и работоспособността, така и за подобряването на паметта.
1. Гроздето (или сокът от него) повишава нивото на допамин - хормон, който подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност.
2. Стафидите съдържат съединения на бора, който активизира паметта и тонизира организма. Те са удобни за консумация дори в движение и успешно могат да заменят похапването на чипс или снакс.
3. Спанакът съдържа лутеин и други антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки. Омлетът със спанак би бил една прекрасна и полезна закуска.
4. Боровинките активизират образуването на нови клетки сиво вещество в този отдел от мозъка, който отговаря за паметта. Сладкишът с боровинки за мнозина е неустоимо удоволствие, а то не е толкова калорично (ако използвате малко брашно и захар).
5. Соевото мляко съдържа фитоестрогени, които подобряват паметта. Препоръчва се по една чаша - за закуска или преди сън.
6. Мазната риба съдържа омега-3 мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на нервната система и йод, който участва в процесите в мозъка.
7. Касисът съдържа много витамин С. Съчетан с мед, той ще ви зареди с енергия за целия ден.
8. Тиквеното семе съдържа необходимата дневна доза цинк, която е необходима за паметта и ускорява работата на мозъка.
9. Черният дроб е богат на витамини от група В, които имат отношение и към производството на енергия в организма. Освен това те подобряват паметта и понижават нервозността. Най-добре е черният дроб да бъде приготвен на грил, а не изпържен.
Източник: Dieti.info
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.