Учени: Яйченият белтък сваля кръвното

Учени: Яйченият белтък сваля кръвното

Китайски учени установиха, че яйченият белтък понижава кръвното налягане. Откритието би могло да има важно значение за живота на много хипертоници, предаде РИА Новости.

„Получихме доказателства, че един конкретен пептид в състава на яйчения белтък понижава кръвното налягане, подобно на лекарствата, специално предназначени за тази цел”, заяви авторът на проучването доктор Жипенг Ю от Цзилинския университет.

Изследователите са изучавали въздействието на пептида RVPSL върху организма. Те успели да докажат, че дори и след варене веществото запазва свойствата си.

Екипът на доктор Жипенг Ю препоръчва яйчения белтък като част от ежедневното меню на хора, страдащи от високо кръвно. Друга негова положителна характеристика е, че е изключително диетичен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 17 декември. Имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa
Мерц: Според гаранциите, предоставени от САЩ на Украйна, бихме могли да отблъснем руските сили
След повече от десетилетие: NASA загуби връзка с орбиталния апарат на Марс Maven
Парламентът прие на първо четене удължителният бюджет за 2026 година
Зетят на Тръмп се оттегля от офертата на Paramount Skydance за придобиване на Warner Bros. Discovery
МАЕ: Глобалното търсене на въглища достигна рекордно високо ниво тази година, очаква се спад до 2030 г.
Норвегия ще взривява собствени мостове в случай на военен конфликт
Рекорд: Испания отчете близо 100 млн. туристи през 2025 г. и дебне конкуренцията