Банките в Европа трябва да намерят над $240 млн. до края на годината

Банките в Европа трябва да намерят над $240 млн. до края на годината

Банките в Европа трябва да намерят над $240 млн. до края на годината

Европейските банки трябва да намерят 241 млн. долара до края на 2011 г., за да могат обслужат задълженията си към инвеститорите. Това съобщи „Файненшъл таймс”, позовавайки се на изчисления на Dealogic.

От началото на годината до сега европейските банки са продали ценни книжа за 413 млрд. долара, а имат да изплащат на инвеститорите 654 млрд. долара. До голяма степен сумата се увеличи заради проблемите на облигационните пазари.

Намаляването на задълженията на банките е абсолютно наложително, коментират анализатори на американската банка Morgan Stanley.

Според тях обаче в момента банките са подложени на "катастрофална финансова диета", която ще има много по-големи от очакваните последици.

„Рискът не е само за свиване на кредитирането в Европа, липсата на ликвидност ще се отрази и върху Азия и САЩ", коментират анализаторите.

За да бъдат стабилни банките през следващите години, трябва да продадат активи на стойност 3,3 трлн. долара, смятат от Morgan Stanley.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че кризата в Европа в частност еврозоната е на път да потопи развитите икономики в пропастта на рецесията и дори на депресия, съобщи „Франс прес”.

Според ОИСР еврозоната вече е в състояние на лека рецесия и една погрешна стъпка може да потопи САЩ, Япония и други развити икономики. Организацията предупреждава, че прекалено строгата фискална политика тласка американската икономика към стагнация.

„Кризата в еврозоната е ключовият риск за световната икономика в момента”, се посочва в доклад на ОИСР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ