Мъск се отказа от сделката за Twitter

Мъск се отказа от сделката за Twitter

Мъск се отказа от сделката за Twitter

Американският милиардер Илон Мъск обяви, че се отказва от сделката за придобиването на социалната мрежа Twitter за 44 млрд. долара, предаде Би Би Си.

Собственикът на Tesla и SpaceX аргументира решението си с многобройни нарушения на споразумението за придобиване на социалната мрежа. Той каза, че от Twitter също така не са му представили достатъчно информация за дела на спам и фалшивите акаунти в платформата.

Акциите на Twitter паднаха със 7% в следборсовата търговия в петък след обявяването на новината.

От Twitter заявиха, че планират да предприемат правни действия за налагане на споразумението.

„Бордът на Twitter се ангажира да приключи транзакцията при цената и условията, договорени с г-н Мъск“, написа председателят на Twitter Брет Тейлър в публикация в социалната мрежа, от която става ясно, че може да се очаква дълга и продължителна съдебна битка между двете страни.

Първоначалното споразумение включва неустойка в размер на един милиард долара, ако една от страните се оттегли от сделката.

Дотук се стигна, след като през месец май Мъск заяви, че сделката е „временно на пауза“, докато се чакат подробности, които да потвърдят изчисленията, че фалшивите профили и спамът в социалната мрежа действително представляват по-малко от 5% от потребителите.

В писмо, подадено до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), адвокатът на Мъск пише, че Twitter не е успял или е отказал да предостави тази информация.

„Понякога Twitter е пренебрегвал исканията на г-н Мъск, понякога ги е отхвърлял по причини, които изглеждат неоправдани, а понякога е твърдял, че се съобразява с тях, давайки на г-н Мъск непълна или неизползваема информация“, се казва в писмото.

Мъск вярва, че спам или бот акаунти могат да представляват 20% или повече от потребителската база на Twitter.

Има и други потенциални причини, които да са накарали шефа на Tesla да се откаже от сделката, като една от тях е значителното поевтиняване на акциите на компанията за електрически автомобили, след като Мъск обяви интереса си за придобиването на Twitter.

Самоопределящ се като „абсолютист на свободата на словото“, Мъск обеща да разхлаби правилата за модериране на съдържанието на Twitter, след като компанията стане негова собственост. Той отдавна критикува Twitter за блокирането на някои акаунти, като този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ