Николай Денков: Украйна ще бъде поканена в НАТО, когато обстоятелствата позволяват

Николай Денков: Украйна ще бъде поканена в НАТО, когато обстоятелствата позволяват

Какъв ще е резултатът от срещата във Вилнюс, според българския министър-председател? "Това, което очаквам е да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват.", заяви премиерът Николай Денков, който участва в срещата на върха на НАТО в литовската столица. "Като съдържание това съответства на декларациите както на Народното събрание, така и на Министерския съвет, които бяха приети съвсем наскоро. Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да има съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално.", допълни той.

"За първи път след Студената война има формиране на такива регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от Изток. И в това отношение се намираме в нова ситуация. Това, което е важно за нас, е да надградим капацитета, който имаме днес, и този капацитет да бъде вграден, интегриран напълно с капацитетите на съседните държави - Румъния, Турция, както и с другите натовски държави", допълни Николай Денков.

Той поясни, че втора бойна група не се очаква. "Това, което се очаква, е да наградим сега съществуващата група, така наречената бойна група. Тя е на ниво батальон, ако използваме нашите термини. Но трябва да бъде надградена, разширена, с бойни възможности, с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, което е следващото ниво на мащаб на бойна група", добави Денков.

България със сигурност още за следващата година е заложила да има разходи, които да съответстват на 2%, а по-следващата да бъдат още по-високи във връзка с придобиването на бойните самолети, каза още премиерът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ