Откриха "звездата на смъртта"

Откриха звездата на смъртта

Откриха "звездата на смъртта"

Астрономи откриха в съзвездието Дева необичайно бяло джудже, което "дояжда" останките от унищожена неотдавна от него екзопланета и се готви да погълне и други обитатели на своята звездна система. В статия, публикувана в списание "Нейчър", учените заявяват, че такова нещо досега не е наблюдавано - как звезда разрушава собствената си планетарна система, съобщи БГНЕС.

"Сега имаме желязно доказателство за това, че белите джуджета наистина периодично унищожават планети", заяви Андрю Вандербург от Харвардския-Смитсънов астрофизичен център в Кеймбридж.

Вандербург и неговите колеги са открили първата в историята на астрономията "звезда на смъртта" докато са наблюдавали съзвездието "Дева" с помощта на телескопа "Кеплер", търсейки периодично намаляване на яркостта на отделни звезди, което издава присъствие на планети около тях. Неочаквано те попаднали на бяло джудже, чиято светлина всеки 4,5 часа неочаквано се затъмнявала от големи обекти, чиято форма и размери се меняли почти при всяко такова затъмнение. Това навело учените на мисълта, че става въпрос за бяло джудже, което е разбило планетата на части и постепенно поглъща останките й.

Те проверили хипотезата си, като проучили състава на спектъра на предполагаемата "звезда на смъртта". Белите джуджета притежават интересно свойство - всяка погълната от тях материя се разпределя по повърхността им не на случаен принцип, а на слоеве - тежките елементи постепенно потъват надолу, а леките като водород и хелий - обратно - изплуват.

Благодарение на това следи от тежки елементи могат да се наблюдават на повърхността на звездата когато тя ги "поглъща", преди да са се "утаили" под повърхността й. Астрономите успели да наблюдават бялото джудже в момента на "изяждане" на планетата му.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ