Европа реши да спасява Гърция

Европа реши да спасява Гърция

Европа реши да спасява Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната  ще проведат днес в късния следобед телеконферентна среща, за да обсъдят общ пакет от спасителни мерки за Гърция. Това съобщи агенция Франс Прес като се позова на дипломатически източник. Ден по-рано агенция Ройтерс предаде, че е постигната принципна договореност между европейските правителства да помогнат на ударената тежко от икономическа криза Гърция да се справи с проблемите си. За първи път в 11-годишната история на еврозоната се случва държавите от общността да реагират с общ план за действие в подкрепа на изпаднала в беда страна.

Един от активните инициатори за обединяването на усилията на Европа в помощ на Гърция е Германия, която малко преди това едностранно обяви, че е готова да помогне на Гърция да се справи със задълбочаващата се икономическа криза. Най-големите притеснения на немското правителство и германските евродепутати са, че отлива на активи от Гърция, още повече от държавни облигации,  ще засегне сериозно банките в страната, както и тези на други държави от еврозоната.

Пред „Financial Times” представител на германското правителство уточни, че засега Германия няма конкретен план на действие. „В момента нашата задача е по-скоро да изградим „защитна стена”, която да предпази еврозоната от евентуалните негативни последствия на кризата с бюджетния дефицит в Гърция, допълва източникът на Financial Times. 

По време на преговорите между европейските правителства са разисквани много варианти, но везните засега се наклоняват в полза на т.нар. двустранна помощ. Това означава, че на Гърция няма да бъде предложен колективен спасителен пояс, а пакет от споразумения между Атина и съответната държава от ЕС.

От европейската централна банка, припомниха, че нямат правни разрешения и не могат да помогнат на Гърция. Тези събития се развиват два дни преди извънредната срещата на върха на ЕС, където най-обсъжданата тема ще е кризата в Гърция. Някои страни членки от ЕС, които са извън еврозоната като Англия и Швеция, настояват да бъде потърсена помощ от международния валутен фонд за справяне с проблемите в Гърция.

Тази позиция разпали спор между страните членки. Германия и Франция категорично се обявиха против „намеса на чужда институция, доминирана от САЩ и други страни извън ЕС”. От Лондон обаче отвърнаха че евентуален фалит на Гърция ще има толкова сериозни последствия за Европа, че не бива проблемът да се разглежда единствено като засягащ еврозоната, посочва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ