Почина актьорът Кристофър Лий

Почина актьорът Кристофър Лий

Почина актьорът Кристофър Лий

На 93-годишна възраст почина големият британски актьор и певец сър Кристофър Лий, съобщи вестник "Индипендънт". Той е бил приет в лондонска болница с дихателни проблеми и сърдечна недостатъчност, където издъхва в неделя. 

Решението кончината му да бъде оповестена дни по-късно е взела жена му, която искала новината да достигне първо да членовете на семейството. Двамата са били женени в продължение на 50 години. 

Кристофър Лий е роден на 27 май 1922 г. в Лондон. Филмовата му кариера започва през далечната 1947 година и включва над 200 продукции. Прочува се с ролите си на злодеи. Получава световна известност с превъплъщението си в граф Дракула. Сред другите му по-известни роли са тази на Франциско Скараманга в "Човекът със златния пистолет" от серията за Джеймс Бонд.

В началото на новото хилядолетие Кристофър Лий участва в две култови поредици - "Властелинът на пръстените", където изигра ролята на злия магьосник Саруман, и в новите серии на "Междузвездни войни", където се превъплъти в ролята на граф Дуку.

Освен с филмовата си кариера, той се слави и с поредица от хеви метъл албуми, сред които Charlemagne: The Omens of Death – концептуален проект за историята на Карл Велики. 

Сър Кристофър Лий е носител на наградите БАФТА, "Сатурн" и "Сателит". Кристофър Лий е командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургия и благотворителността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ