Започва делото срещу Ратко Младич

Започва делото срещу Ратко Младич

Започва делото срещу Ратко Младич

Днес започва делото срещу бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич. Той е обвинен от Международния трибунал за бивша Югославия за военни престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г. Младич е обвиняван в геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите, по които се води война, съобщава „РИА-Новости”.

Процесът е един от най-значимите в 20 годишната история трибунала в Хага. 16 години той беше издирван от международното правосъдие, докато не беше арестуван от властите в Сърбия на 26 май миналата година. Генералът отказа да говори за обвиненията срещу него, поради което беше записано, че той не се признава за виновен.

По план обвинението трябва да представи 28 хил. улики, за което по оценка на специалистите ще са нужни 200 часа. Обсадата на Сребреница, известна като „клането в Сребреница” и последвалите масови разстрели на мъжете в града са смятани за един от най–кървавите моменти от войната в Босна и Херцеговина. Младич е обвиняван и за снайперисткото нападение над босненската столица Сараево в резултат на което бяха убити хиляди мирни жители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ