Доставките на руски петрол паднаха рекордно

Доставките на руски петрол паднаха рекордно

През седмицата от 1 до 7 юли износът на руски суров петрол по море възлиза на 2,67 млн. барела на ден, което е с 37% по-малко от 3,66 млн. барела седмица по-рано, съобщи  Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че този рязък спад се е превърнал в рекорден от началото на 2022 г., а причините за него остават неясни. Спадът е регистриран в почти всички експортни терминали, с изключение на тези в Мурманск и Сахалин, въпреки че през това време не са наблюдавани бури или ремонтни дейности, които биха могли да затруднят товаренето.

Една от възможните причини е желанието на Русия да подобри изпълнението на споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на производството. Възможно е също така обемите на преработка на петрол да се увеличат след приключването на ремонтите в редица рафинерии.

Четириседмичната средна стойност се понижи до най-ниското си равнище от февруари насам. Тя се счита за по-информативна, тъй като изключва локалните движения при товарене. Брутната стойност на руските доставки на петрол също спада, но това обстоятелство може да компенсира ръста на световните цени на суровините, който продължава вече четвърти пореден месец, посочва  Bloomberg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ