ЕК предупреди: Промени в Плана за възстановяване - само по изключение!

ЕК предупреди: Промени в Плана за възстановяване - само по изключение!

ЕК предупреди: Промени в Плана за възстановяване - само по изключение!

Европейската комисия е запозната с решението на Народното събрание на България за преразглеждане на българския План за икономическо възстановяване от пандемията. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос днес говорител на Европейската комисия (EK). Все още не сме получили официално искане от българските власти в тази посока, добави той.

Правилата предвиждат, след като Съветът на ЕС е одобрил даден план, промени да се правят само по изключение. Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, поясни говорителят, цитиран от БТА .

ЕК е готова да обсъжда поставените в плановете цели, които е необходимо да бъдат променени. Това може да наложи задълбочена оценка от Комисията случай по случай, отбеляза говорителят на .

Дори променен, планът трябва да отговаря на всички изисквания за оценка, включително по отношение на нуждата 37 на сто от отпусканите от ЕС средства да бъдат насочени към опазване на околната среда и да се изпълняват препоръките на ЕК. За България това включва изискването за постепенно изчистване на икономиката от въглеродно замърсяване, уточни говорителят.

Българският план бе одобрен през май миналата година. Вниманието сега трябва да бъде насочено към неговото изпълнение. Засега планът предвижда значителни средства за промени и инвестиции в областта на енергетиката, напълно съвместими с целите на ЕС за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Българският план предвижда намаляване на замърсяването от производството на енергия с 40 на сто до 2025 година. Същевременно са предвидени възможности за инвестиции във възобновяема енергия и средства за съхранение на енергия - общо над 2 милиарда евро, заяви говорителят.

България е на първо място в ЕС по замърсяващо производство. Готовността на страната за преминаване към по-чиста икономика бе решаваща за одобряването на плана, отбеляза говорителят на ЕК.

Когато държава от ЕС поиска преразглеждане на плана, до извършването на новата оценка плащанията няма да бъдат засегнати, поясни говорителят. По неговите думи преоценката се извършва по правилата за предварително одобрение - т.е. ЕК и Съветът на ЕС ще разполагат с няколко месеца, за да се произнесат по исканите промени. 

Припомняме, че със свое решение на 12 януари парламентът задължи Министерския съвет да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост в част "Енергетика".

В срок до 31 март 2023 г. правителството трябва да предприеме всички необходими действия, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост и да постигне съгласие от ЕК за неговото изменение. Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г.,  като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 година, е записано  в  решението на  депутатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ