Фондът на фондовете отпуска 533 лн. лв. за рисково финансиране на фирми

Фондът на фондовете отпуска 533 лн. лв. за рисково финансиране на фирми

Фондът на фондовете отпуска 533 лн. лв. за рисково финансиране на фирми

От общо 1.2 млрд. лв., предвидени по новата програма "Конкуретноспособност", 533 млн. лв. ще са за рисково финансиране. Това стана ясно на второто от поредицата информационни събития на Фонда на фондовете, с които той запознава заинтересованите страни с начините за предоставяне на подкрепа и планираните инструменти по програмата, съобщиха от фонда. 

На 16 февруари 2023 г. Фондът на фондовете сключи споразумение за управление на тези средства с Управляващия орган на програмата - Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспосбност“ на Министерството на иновациите и растежа

От фонда обясниха, че значителна част от ресурса ще бъде за подкрепа на предприятия от по-слабо развитите региони на страната, извън Югозападния район. Очаква се в кратък срок да започне провеждането на пазарни консултации под формата на срещи с различни заинтересовани страни. Целта на срещите е получаване на обратна връзка от пазара за структурата на инструментите, насочени към подкрепа на предприятията за устойчив растеж, преодоляване на пазарни предизвикателства, успешно реализиране на нови бизнес идеи, създаване на работни места, подкрепа за технологично предприемачество и улесняване достъпа до рисково финансиране. Подкрепата за предприятията по този финансов инструмент ще достигне над 200 млн. лв., добавиха от Фонда на фондовете.

Фондът ще структурира и възложи изпълнението на финансови продукти за дялово финансиране, насочени към компании от всички етапи на развитие. През новия програмен период на пазара ще бъде пуснат и инструмент за рисков дълг, който ще покрие нуждите от финансиране на по-зрели проекти в областта на иновациите и внедряването на вътрешна за предприятията научно-изследователска и развойна дейност. 

Ръководството на Фонда на фондовете съобщи също, че до момента той е подкрепил над 2600 проекта с близо 1.3 млрд. лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ