Goldman Sachs: Войната в Близкия изток може да има сериозни последици за икономиката на Европа

 Goldman Sachs: Войната в Близкия изток може да има сериозни последици за икономиката на Европа

Goldman Sachs: Войната в Близкия изток може да има сериозни последици за икономиката на Европа

Войната между Израел и  "Хамас" може да има значително въздействие върху икономическия растеж и инфлацията в еврозоната, освен ако натискът върху цените на енергията не остане овладян, според Goldman Sachs, съобщи CNBC.

Продължаващите военни действия биха могли да засегнат европейските икономики чрез по-слаба регионална търговия, по-строги финансови условия, по-високи цени на енергията и по-ниско потребителско доверие, подчертава в изследователска бележка  европейският икономически анализатор Катя Вашкинская.

Сред икономистите нарастват опасенията, че конфликтът може да се разпространи и да погълне Близкия изток, като Израел и Ливан си разменят ракети, докато Израел продължава да бомбардира Газа, което води до масивни цивилни жертви и задълбочаваща се хуманитарна криза.

Въпреки че напрежението може да повлияе на европейската икономическа активност чрез по-слаба търговия с Близкия изток, Вашкинская подчерта, че експозицията на континента е ограничена, като се има предвид, че еврозоната изнася около 0,4% от БВП за Израел и неговите съседи, докато британската търговска експозиция е по-малка над 0,2% от БВП.

„Откакто избухна настоящият конфликт, стоковите пазари наблюдават повишена нестабилност, като цените на суровия петрол Brent и европейския природен газ се повишиха съответно с около 9% и 34% на върха“, каза още Катя Вашинская.

Екипът по суровините на Goldman оцени набор от сценарии за спад, при които цените на петрола могат да се повишат с между 5% и 20% над базовата линия, в зависимост от тежестта на шока в предлагането на петрол.

„Продължителното увеличение на цената на петрола с 10% обикновено намалява реалния БВП на еврозоната с около 0,2% след една година и повишава потребителските цени с почти 0,3 процентни пункта през това време, като подобни ефекти се наблюдават в Обединеното кралство“, коментира още Катя Вашкинская.

„Въпреки това, за да се появи съпротивление, цените на петрола трябва да останат постоянно високи, което вече е под въпрос, като цената на суровия петрол Brent почти се върна на нивата отпреди конфликта в края на октомври.“

Развитието на цените на газа представлява по-сериозно предизвикателство, предположи тя, като увеличението на цените се дължи на намаляването на глобалния износ на LNG (втечнен природен газ) от израелските газови находища и настоящият газов пазар е по-малко способен да реагира на неблагоприятни шокове в доставките.

„Въпреки че оценките на нашия екип за суровини сочат значително увеличение на европейските цени на природния газ в случай на сценарий за намаляване на доставките в диапазона от 102-200 евро за мегаватчас, ние вярваме, че отговорът на политиката е да продължим съществуващите или да възобновим предишните разходи за енергия политиките за подкрепа биха буферирали удара върху разполагаемия доход и биха подкрепили фирмите, ако подобни рискове се материализират“, добавя Катя  Вашкинская.

Управителят на Bank of England Андрю Бейли каза пред CNBC в четвъртък, че страничните ефекти от конфликта върху енергийните пазари представляват потенциален риск за усилията на централната банка да овладее инфлацията.

„Досега, бих казал, не сме виждали значително увеличение на цените на енергията и това очевидно е добре“, каза Бейли пред  CNBC. „Но това е риск. Очевидно е риск занапред.”

Цените на петрола са нестабилни, откакто Хамас започна атаката си срещу Израел на 7 октомври, а Световната банка предупреди в тримесечна актуализация в понеделник, че цените на суровия петрол може да се покачат до над 150 долара за барел, ако конфликтът ескалира.

Общото потребителско доверие е последният потенциален канал за странични ефекти, според банката на Уолстрийт, а Вашкинская отбеляза, че еврозоната е претърпяла значително влошаване след инвазията на Русия в Украйна през март 2022 г.

Същият ефект не е наблюдаван в исторически план заедно с огнища на повишено напрежение между Израел и "Хамас", но базираната на новини мярка на Goldman за несигурността, свързана с конфликта, достигна рекордно високи нива през октомври, добавяя CNBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ