МВФ: Спадът на международната търговия е заплаха за световната икономика

МВФ: Спадът на международната търговия е заплаха за световната икономика

МВФ: Спадът на международната търговия е заплаха за световната икономика

Влошаването на международното сътрудничество и намаляването на търговията може да повлияе негативно на растежа на световната икономика, като най-много ще засегне най-бедните страни. Това се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от световните информационни агенции.

Сред основните проблеми МВФ посочва мерките, предприети от някои страни, които ограничават търговията, имиграцията и трансграничните капиталови потоци. Тези и други фактори могат да намалят световния брутен вътрешен продукт(БВП) със 7% в дългосрочен план, смятат анализаторите на фонда. Ако ограниченията засегнат обмена на технологии, негативният ефект може да бъде 8-12% от БВП за редица държави.

„Световната икономика може да е на ръба да се отдалечи от последователния курс към интеграция, наблюдаван през втората половина на 20-ти век", се отбелязва в документа.

„Фрагментацията може да донесе стратегически предимства на някои страни в някои случаи, но в като цяло води до значителни икономически щети. Тези щети ще се превърнат в „по-високи вносни мита, сегментиране на пазарите, по-лош достъп до технологии и работна ръка, както квалифицирана, така и неквалифицирана, и в крайна сметка ще доведе до намалена производителност и стандарт на живот“, предупреждава МВФ.

По-специално, бариерите пред движението на работна ръка между държавите могат да забавят иновациите и разпространението на технологии. Освен това фрагментацията ще намали възможностите за трансгранични инвестиции, възпрепятствайки икономическото развитие.

Световната търговия беше силно засегната от пандемията от коронавирус и събитията в Украйна, въпреки факта, че по това време тя едва започваше да се възстановява от световната финансова криза от 2008 г., както и от излизането на Обединеното кралство от ЕС и търговската война на САЩ с Китай, казват още експертите на фонда.

За да се подобри ситуацията, МВФ препоръчва укрепване на търговските партньорства в областта на стокообмена, постигане на условия за лоялна конкуренция и предприемане на мерки за защита на най-уязвимите групи граждани.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ