Новата икономика: Глобалният брутен вътрешен продукт намира нови начини да продължава да расте

Новата икономика: Глобалният брутен вътрешен продукт намира нови начини да продължава да расте

Въпреки широко разпространените прогнози за забавяне, растежът на глобалния брутен вътрешен продукт се ускорява. Съединените щати все още са звездният играч в световния екип, но вече се вижда, че други региони започват да набират скорост. Рисковете от вредни геополитически конфронтации изобилстват, но засега инвеститорите могат да се наслаждават на идеална икономическа среда.

„Стабилно, но бавно“. „Слабо темпо“. „Скромен растеж“. Последните прогнози съответно на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не могат да бъдат описани като приятно четиво. Те се тревожат, че световната икономика не е успяла да възвърне скоростта си на растеж отпреди пандемията. Както посочва Световната банка, през 2024 г. и 2025 г. близо 60% от страните, съставляващи над 80% от световното население, ще имат растеж по-малък от средния си темп през между 2010 и 2020 г.

Ако обаче надникнете под капака и разгледате световните икономически двигатели ще видите, че  перспективата е по-оптимистична, пише Франческо Герера за Ройтерс

Като начало глобалният БВП се ускорява. Когато икономистите от UBS последно проследиха месечни данни от 28 икономики за април, те установиха, че световната икономика расте с годишен темп от 3,5%. Ако този темп се запази през цялата година, той ще бъде от средният годишен ръст от 3,7% през десетилетието преди пандемията от Covid-19 да засегне световните икономики през 2020 г.

На практика подобно главоломно темпо едва ли ще продължи. Това обаче няма как да бъде разгледано като нещо различно от знак за положителен импулс зад глобалното производство. Също толкова важно е, че този растеж идва на фона на забавяне на покачването на цените. Средната обща инфлация достигна своя връх от 9,4% през 2022 г., тъй като извънредната ситуация в областта на здравеопазването и мащабните локдауни доведоха до скок на цените по целия свят. Но след като веригите за доставки, енергийните пазари и поведението на потребителите се адаптираха, а централните банки, макар и със закъснение, агресивно повишиха лихвите, глобалната инфлация е на път да спадне до 2,8% тази година и 2,4% през 2025 г., прогнозира МВФ.

Съединените щати са основният двигател на тези доброкачествени състояния. Докато другите два големи двигателя – Европа и Китай, се задъхваха, най-голямата икономика в света беше тази, която осигури нужния тласък. За разлика от повечето други страни, САЩ вече възобновиха своята траектория на растеж отпреди пандемията, като се очаква БВП да нарасне с 2,7% тази година в сравнение със само 1,7% за напредналите икономики като цяло, показват данните на МВФ.

Този икономически подвиг се дължи до голяма степен на огромните фискални стимули, отприщени от федералното правителство под формата на корпоративни субсидии и директни трансфери към домакинствата. Тези корпоративни инвестиции и устойчиво потребление спомагат за поддържане на ниска безработица. Вярно е, че има признаци, че звездното представяне на най-голямата икономика е към края си. БВП на САЩ нарасна с годишен темп от само 1,4% през първите три месеца на годината, докато индексът на потребителските настроения, съставен от Университета на Мичиган, е на най-ниското си ниво от ноември 2023 г.

Но останалият свят изглежда готов да поеме щафетата. В рамките на 28-те икономики, анализирани от UBS, импулсът на растеж идва от нововъзникващи пазари като Индия, Турция и Полша. Вътрешната икономика в тези и други страни дава голяма част от импулса, тъй като намаляващата инфлация и стабилните пазари на труда подтикват повече хора да харчат. Бумът на доверието на потребителите, например, ще задвижи индийската икономика до темп на растеж от 7,2% през 2024 г. и 6,5% през следващата година, според икономистите на Fitch. Това е много над средната годишна стойност от 4,6% между 2019 г. и 2023 г.

Разбира се, размерът на тези икономики означава, че техният абсолютен принос към глобалния растеж е относително малък. Но има и други положителни знаци. След икономическата стагнация, причинена от високите цени на енергията и липсата на инвестиции, еврозоната се възстановява. Проучване на 5000 компании в региона на единната валута, проведено от S&P Global, установи, , че техните очаквания за ръст на производството през второто тримесечие на 2024 г. са били най-високи от една година. Дори Китай нарасна с годишен темп от 5,3% през първото тримесечие, което е много по-добър резултат от прогнозата от 4,6% в проучване на Ройтерс. Това стабилно начало на годината беше подпомогнато от фискалните и монетарни стимули от правителството.

Със сигурност над тази обнадеждаваща икономическа картина са надвиснали и няколко облака. Войните в Украйна и Близкия изток имат потенциал да ескалират. Съединените щати могат да преминат към изолационизъм, ако Доналд Тръмп си върне президентството.

В Съединените щати по-мекият пазар на труда, изчерпаните потребителски спестявания и нарастващият дефицит предполагат допълнително отслабване през втората половина на годината. Надеждите на Китай да постигне обявената от Пекин цел от „около 5%“ растеж през 2024 г. са застрашени от продължителна имотна криза, анемично потребление и възможни търговски войни. Междувременно еврозоната успя да нарасне само с 0,4% на годишна база между януари и март. Политическата нестабилност, наблюдавана при изборите във Франция, по-слабата фискална огнева мощ поради нарастващата държавна задлъжнялост и по-слабият износ поради търговски проблеми, ограничават перспективите за растеж на региона.

За момента обаче инвеститорите се радват на почти перфектна среда. Това е особено вярно за акциите на развитите пазари. Индексът S&P 500 на водещите американски акции постигна възвращаемост от повече от 26% през изминалата година и докосва нови върхове. В Европа референтният индекс STOXX 600 се повиши с близо 13% през последните 12 месеца.

Инвеститорите в суровини са постигнали възвращаемост от близо 14% от инвестициите си в петрол от януари и зашеметяващите 22,5%, ако са купили сребро. Вярно е, че облигациите изпитват затруднения да генерират пари, но инвеститори, търсещи печалби от доходи, като пенсионни фондове и застрахователи, в момента могат да спечелят възвръщаемост от близо 4,5% върху 30-годишните държавни облигации на САЩ.

В дългосрочен план песимистите може да са прави, не на последно място защото икономическият растеж ще трябва да остане висок или да се ускори, ако светът иска да се изправи пред предизвикателства като зеления преход, застаряването на голяма част от развития свят и измъкване от бедност на хората в развиващите се страни.

Засега обаче световната икономика се движи в необичайно спокойни води, а инвеститорите имат вятър в платната си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ