Проучване: ЕС няма да постигне целите си за "зелено" корабоплаване

Проучване: ЕС няма да постигне целите си за зелено корабоплаване

Eвропейският съюз (ЕС) няма да може да постигне целта за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., което повдига въпроси относно директивата за "зеленото" корабоплаване. Това показват данни от проучване на Европейската федерация за транспорт и околна среда (T&E).

През април 2023 г. ЕС прие директива, според която корабите трябва да използват горива с ниски нива на замърсяване. Според поставените цели, 2% от транспорта трябва да се захранва с екологично чисти горива до 2034 година. Година по-късно, 6 % от морския транспорт трябва да бъде задвижван от неизкопаеми горива, а до 2040 г. този дял трябва да достигне 24 %.

Анализът на T&E обаче показва, че тези мерки не са достатъчни и че до 2040 г. изкопаемите горива ще задоволяват три четвърти от енергийните нужди на европейското корабоплаване. За да се намалят емисиите на парникови газове, делът на чистите горива трябва да бъде поне 18% и 85% съответно през 2035 и 2040 г.

"Европейските политици трябва да бъдат по-смели и да преразгледат целите веднага след европейските избори догодина", казва анализаторът Алекс Спрингер.

Корабоплавателната индустрия, чрез която се осъществяват около 90 на сто от световната търговия, е отговорна за близо 3 на сто от световните емисии на въглероден диоксид. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ