Проучване: Вратичка в преработката на петрол помага на Русия да заобикаля тавана на цените

Проучване:  Вратичка в преработката на петрол помага на Русия да заобикаля тавана на цените

Проучване: Вратичка в преработката на петрол помага на Русия да заобикаля тавана на цените

Година след като западните страни въведоха максимални цени на руския петрол от 60 долара за барел, можем да говорим за провал на тази мярка. Неуспехът на страните от Г-7 и Австралия да осигурят цялостно спазване на ограниченията позволи на Руската федерация да създаде механизъм за заобикаляне на ценовото ограничение, се казва в доклад на анализатори от Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух  (CREA). Експерти от финландска организация посочиха „вратичките в нефтопреработката“, които Руската федерация използва, за да заобиколи западните ограничения, като една от основните причини за провала на тавана на цените на руския петрол. Тази вратичка, по-специално, позволи на Индия и други страни да купуват огромни количества руски петрол, да го преработват и доставят без никакви ценови ограничения,- включително в Европейския съюз. Русия от своя страна получи значителни ползи от масовите продажби на суровини в Азия.

Според данните наC REA. загубите на Русия от западните суровинни санкции достигнаха своя максимум през първото тримесечие на 2023 г., в резултат на което страната губи общо 180 милиона евро на ден. Въпреки това, до втората половина на годината, усилията на западните страни да ограничат доходите на Русия от суровини всъщност се провалиха.

На този фон Руската федерация успя да продаде петрол на надвишаващи лимита цени. В резултат на това загубите на страната от петролните санкции намаляха рязко - до 50 милиона евро на ден през второто и третото тримесечие и до 90 милиона на ден през последното тримесечие на 2023 г., заключава CREA.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ