САЩ използват "мека тактика" за контрол на тавана на цената на руския петрол

САЩ използват мека тактика за контрол на тавана на цената на руския петрол

Белият дом използва "мека тактика", за да принуди участниците на световния пазар да извършват сделки с руски петрол под тавана на цената от 60 долара за барел. Причината е, че суровите мерки могат да окажат голямо въздействие върху пазара и това няма да е в полза на президента Джо Байдън, който планира да се кандидатира на изборите през 2024 г., пише "Ройтерс", като се позовава на свои източници от администрацията на президента.

Спотовите цени на руския петрол Urals се повишават от 27 юни насам, като в момента руският суров петрол се търгува за близо 69 долара за барел. Според "Ройтерс" обаче служителите на Министерството на финансите на САЩ използват средномесечната цена за налагане на ограничения на нарушителите на ценовия таван за руския суров петрол, определен от  държавите от Г-7 през декември 2022 г.

Сега администрацията на Джо Байдън възнамерява да разшири обхвата на контактите си с търговците на петрол, застрахователните компании и собствениците на танкери, за да им напомни да спазват ценовия таван.

Според източници на "Ройтерс" Русия продава най-големи количества на Индия и Китай, като доставя петрол с танкери.

"Ние вече проведохме тези разговори и те ще продължат", казва източник на агенцията  по повод  разговорите с търговци и собствениците на танкери.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ