Счупѝ предразсъдъците

Счупѝ предразсъдъците

Счупѝ предразсъдъците

Минната дейност инвестира в хората

В глобален план минната индустрия отчита необходимост от кадри и възможността да се привличат млади хора и повече жени изглежда като добра отправна точка. В една от българските минни компании, „Дънди Прешъс Металс“, от няколко години се засилва фокусът върху изграждането на информираност за минерално-суровинния бранш сред учениците от професионалните гимназии в региона на Средногорието и Крумовград. Дружеството предлага и реално запознаване с работата под формата на летен стаж за ученици от Профилираната гимназия за чуждоезиково обучение „Челопеч“ – частната гимназия на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

„Имаме още доста работа да покажем на младите хора, че минната индустрия предлага широко поле за изява. Технологично браншът се развива много бързо и работните места са все по-свързани с анализиране на бази данни, информационни технологии, изкуствен интелект. С навлизането на значително по-автоматизирани дейности производството е по-благоприятно за жени, включително и на позиции, резервирани досега за мъже“, посочва д-р инж. Илия Гърков, старши вицепрезидент „Оперативни дейности в Европа“ на „Дънди Прешъс Метал“ и изпълнителен директор за България.

Инвеститори, клиенти, партньори, обществото са основни фактори за развитие на дружеството, но служителите формират същността за успеха на компанията.

„Като ръководство вярваме, че за да са ангажирани колегите ни, всеки трябва да вижда своето място в организацията или във взаимодействието си с нея. Следваме наш оперативен модел за управление и реализираме стратегията на компанията така, че всеки да вижда ползата за себе си“, казва още Гърков. По негови думи оперативният модел на дружеството осигурява стабилна рамка за развитие, но и предизвиква служителите да мислят и извън нея. „Колкото по-добър баланс успяваме да постигнем, толкова по-успешна е компанията ни. Ключът е в доверието и в свободата да изразяваш мнението си“, твърди Гърков.

Минното дело е една от икономическите области, които традиционно ангажират мъже. Все повече обаче, за да се подсигури бъдещето на индустрията, се обръща внимание на ключовата роля на приобщаването на жените. Осигуряването на разнообразие е една от основните предпоставки за растеж и развитие на индустрията, а привличането на новите поколения неизбежно стимулира трансформацията и нововъведенията.

Организационната култура на „Дънди Прешъс Металс“ дава шанс за професионално развитие, създава атмосфера на доверие, в която хората поемат своята отговорност в работата, ангажират се и дават най-доброто от себе си. Процесът е двустранен – компанията инвестира значителен ресурс за обучение и подготовка, а служителят влага желание за развитие и идеите си.

Ще се изненадате в колко различни професии можете да откриете жени в предприятията от минната индустрия. Реализирани в над 20 професии в „Дънди Прешъс Металс“, ще срещнете жени инженери в областта на вентилацията и минното планиране, ангажирани в здравето и безопасността, подбора на кадри и счетоводството, геолози, еколози, юристи, металурзи, мениджъри по иновациите, директори по устойчивост, специалисти в поддръжката и ръководенето на проекти, механо-шлосери дори археолози. В допълнение са разнообразните им социални роли и опит като съпруги, майки, баби, сестри; жени с различен етнически произход и с различен майчин език. Цялото това многообразие носи изключително голям заряд и енергия за развитие.

Вече много компании, включително и в България, оценяват ролята и приноса на жените.

„Искам да споделя с другите жени да не се плашат от нищо. На жените, които все още се чудят дали могат да работят тук, бих им казала да се престрашат и да дойдат, няма нищо страшно, готино е. Трябва да се пробва.“ „С жените се работи толкова приятно, колкото и с мъжете. Жените, които искат да работят в „Дънди“, да опитат, да действат наравно с мъжете и така ще бъдат оценени.“ Това са част от думите на наши колеги – мъже и жени. Те споделят мислите си във видео, което
можете да видите на Фейсбук страницата на „Дънди Прешъс Металс България“ 

Запознайте се със:

Светла Филипова, маркшайдер

Завършила геодезия в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, Светла не си е представяла, че ще работи в рудник. Днес тя е маркшайдер в рудник „Челопеч“. Маркшайдерът има задача да дава направление на минните изработки; много често може да се чуе, че маркшайдерите са очите на миньорите.

„Когато за първи път слязох под земята, мислех си, че ще е много потискащо, че ще ми стане лошо, че няма да има въздух“, спомня си Светла. Както за доста от младите хора, и при нея това става някак случайно. „За първи път ми се случва нещо такова. На мен много ми харесва работа, където има динамика, адреналин. Жените сме свикнали на работа. Никога не съм си мислила, че ще работя като маркшайдер. Просто реших да подам документите. Одобриха ме“, добавя тя. ‚Харесаха ме и решиха да ми се доверят. Предразполагат ме към работата, доволна съм. Харесва ми средата. Никога не съм била подценявана. На мъжете им е вродено да са кавалери и това много ясно личи в тази компания. Дори започнах да шофирам под земята и когато се обаждам по станцията, винаги ми дават път“ – казва още маркшайдерът за опита си в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

Нели Хаджиева, геолог

Дейността на геолог в отдел „Проучване“ е свързана с активности с цел намиране на нова минерализация.

„Най-много ми харесва неизвестното. Още повече ми харесва, когато стане известно“ – обобщава работата си Нели. И допълва: „Работа като всяка работа – има и тежки моменти, но мисля, че е много подходяща, напълно е подходяща за жени. Коя работа няма тежки моменти? Естествено, една жена не може, да кажем, да носи 30 кила на гърба си, всъщност може, но не за дълго време“ – смее се тя и отбелязва, че жените са доста упорити в работата, в която освен търсене има и голям дял и съпоставка на информация. „Ние имаме търпение. В това отношение екипът, в който работя, не прави някакво разграничение между половете. Доказали сме, че всеки е полезен с уменията си и сме достатъчно добри заедно“, казва Нели.

Дарина Махмуд, механошлосер

„На 28 години съм от Крумовград. Работя в „Поддръжка“ и съм механошлосер. В началото, когато започнах, всичко ми беше непознато. Изглеждаше доста сложно. Не познавах много от нещата, с които в момента работя. Напълно случайно реших да пробвам, хареса ми и вече близо четири години продължавам. Научих доста неща“, споделя Дарина. Тя добавя, че кара мотокар, електрокар, мостови и козлови кран. „В момента съм единствената жена в отдела. Като започнах, мислех си, че ще има и други жени, но впоследствие разбрах, че съм единствената. Много от колегите ми са мъже. Помагат ми с каквото могат, обясняват ми кое, как, какво“, казва Дарина.  

Ако искате да видите какво още разказват жените в „Дънди Прешъс Металс“, последвайте ни в Фейсбук. Ще се радваме да чуем вашите отзиви.

Борис Вълчинов. Текстът е публикуван в бр.08/23 на списание „Мениджър”, който ще намерите в разпространителската мрежа в цялата страна и в платформата за дигитално четене zinzin.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ