Хонконг отново е най-скъпият град за живот и работа в чужбина

Хонконг отново е най-скъпият град за живот и работа в чужбина

Хонконг отново е най-скъпият град за живот и работа в чужбина

Хонконг е най-скъпия град за живеене и работа в чужбина през тази година според проучването на Mercer за разходите за живот по света, съобщава Си Ен Би Си.

Азиатският мегаполис си върна водещата позиция, след като миналата година бе детрониран от столицата на Туркменистан – Ашхабад. Това е четвъртият случай в рамките на последните пет години, в който Хонконг е обявен за най-скъпата дестинация за чуждестранните служители.

Този резултат се дължи отчасти на нарастващия инфлационен натиск, който повиши разходите за живот в цял свят. В същото време ограничителните мерки срещу разпространението на COVId-19 и повишената политическа нестабилност доведоха до ръст на разходите за персонала, командирован в Хонконг, коментира пред Си Ен Би Си партньорът в Mercer Винс Кордова.

„Сред причините за този резултат е пазарът на недвижими имоти“, посочи Кордова.

„Другата част са разходите за стоките и услугите, както и политическата несигурност. Хората, които ще работят там, ще трябва да харчат повече, за да живеят добре“, каза той.

След Хонконг, в челната петица на класацията на Mercer доминират швейцарските градове. На второ място е Цюрих, като след него се нареждат Женева, Базел и Берн. Топ 10 допълват Тел Авив, Ню Йорк, Сингапур, Токио и Пекин.

Българската столица София се нарежда на 170-то място, след като предходната година заемаше 165-та позиция.

Най-евтиният град за работа и живот за чуждестранни работници според класацията на Mercer е турската столица Анкара, която е на последното 227-мо място в списъка. С ниски разходи за чуждестранните работници може да се похвалят още  Бишкек, Киргизстан (226), Душанбе, Таджикистан (225), Исламабад, Пакистан (224) и Карачи, Пакистан (223)

Годишният индекс за разходите за живот на Mercer има за цел да помага на компаниите и правителствата при определянето на пакетите за заплащане на работещите в чужбина служители, като измерва разходите за настаняване и цените на стоките и услугите на местните пазари спрямо относителната им цена в Ню Йорк.

28-мото издание на индекса включва 227 града и взима предвид цените на над 200 артикула към май 2022 г.

Пълната класация може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ