Еврото без промяна преди споразумението с Гърция

Еврото без промяна преди споразумението с Гърция

Еврото без промяна преди споразумението с Гърция

Равнището от 1.08 EUR/USD запази притегателната си сила през миналата седмица и единната валута се търгуваше почти без промяна спрямо предходния петък.

Еврото не успя да продължи ръста си под влияние на очакванията за възстановяване на региона. Основна причина за това станаха данните за влошаване на бизнес климата, които дойдоха от Европа, но инвеститорите не им отдадоха съществено значение. Повече притеснения предизвикаха новини от Китай, които показаха рецесия в сектора на индустрията в страната, както и влошаването на продажбите на нови жилища в САЩ.

В същото време, спекулациите около Гърция отново станаха най-важния фактор за валутния пазар. Коментарите, че страната е много близо до споразумение с кредиторите си и очакванията за „пробив“ в преговорите на срещата в Рига, доведоха и до силния ръст на еврото в четвъртък. Валута добави един цент към стойността си, но спекулантите не бързат да оценяват края на сценария за изход на Гърция от Еврозоната. Или поне за отлагането му от дневния ред, както няколко пъти това стана досега.

Изненадващият ръст на един от индикаторите за бизнес климата в Германия подкрепи леко еврото в петък. Липсата на сила в покупките на валутата показва, че за инвеститорите е по-важно да бъде решен въпроса с Гърция, преди да се залага на икономическия растеж. И затова през следващите няколко дни не може да се очаква съществено раздвижване на валутния пазар.

Вижте още: Стрес тест и за фондовия пазар

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ