Путин възкреси пионерите, Борисов готов ли е

Путин възкреси пионерите, Борисов готов ли е

Путин възкреси пионерите, Борисов готов ли е

Преди години, по време на перестройката, за първи път бях в Москва. Лудо време. Ужасяващо празни магазини – в месарниците имаше само дълбоко замразено кравешко виме. Километрични – без преувеличение - опашки за алкохол. Аз се наредих на една такава, първо от любипотство, на четвъртия час вече само от инат. На тази „очередь” вникнах в руската душевност повече, отколкото от всички лекции по руска класическа и съветска литература в университета. А когато ми дойде редът, и водката свърши пред мене, ме прониза дълбоко руската болка. Успях все пак да се класирам за две бутилки сладко грузинско вино, след които прозрях и руската вяра в бъдещето.

Всички тези приятни спомени нахлуха в главата ми, когато прочетох, че Путин е подписал указ за създаването в Русия на  пионерска организация. Целта, според сайта, е да се провежда „държавна политика във възпитанието на подрастващото поколение и да се формират младежите като приемащи ценностите на руското общество личности”.

За младите, които не знаят какво е това пионер, това бяха всички дечица от 9 до 12 години, които носеха червени връзки. Основното задължение на пионера, освен да получава шестици и да бъде послушен, беше да натопи другарчето си пред другарката, сега госпожата. Доносите тогава бяха на особена почит. Способните пионери ставаха после активни комсомолци. А активните комсомолци станаха милионери в демокрацията. Да не им изреждам имената – от Банев до Премянов, от Камов до Узунов, все ще пропусна някой. Имало полза да си истински пионер. Както се пееше в химна на пионерите: „Пионери, пионери,славен път ви чака, дълъг път." Аз не вярвах, че е така, но тези които повярваха, дочакаха славата, която в наши дни се нарича пари. 

Всъщност, Путин не прави нова революция. В САЩ пионерите си действат и там нямат никакво намерение да закриват организацията им – бой скаутите. Там целта също е да се възпитава младото поколение в американските ценности. Само че там прекаляват. Първо разрешиха на младите хомосексуалисти да бъдат редови членове, а съвсем наскоро приеха и водачите на скаутите да бъдат гейове. Времена и нрави, държави и разбирания. В Русия с тези ценности ще лежат дълго време в Магадан.  

Когато прочетох за указа на Путин, също ми мина през ума дали това е възможно в България. Изборните победи на Борисов с живковски резулати не правят толкова невъзможен този вариант. А схемата един народ-една партия е немислима без оста – пионери – комсомолци. А комсомолци вече има, и то с опит и вече със сериозна реализация в партията – Младежкото ГЕРБ, Младежкото ДПС, младите бесепари. Неслучайно девизът на комсомолеца, написан на знамето беше: ”Винаги готов!”. За власт. 

Започнах с Москва, да завърша с нея. На първата ми разходка по „Арбат” на всяка пресечка, във всеки безистен имаше представление на „неформали”, както тогава ги наричаха. „Самиздатчици”, които четяха свои стихове, някои от тях доста смели за времето си. Доближих се до най-голямата тарапана. Мъж на средна възраст беше стъпил на маса и се обзалагаше с хората, че може да каже наизуст цялата първа страница на „Пионерская правда” от, не помня коя дата, но от 1951 година. Друг един прибираше залаганията. След което настъпи тишина и героят на масата започна с рецитала: ”Сегодня у нас праздник, празднует Пионерия! Сегодня к нам пришол, Лаврентий Павлич Берия!” И после извади вестника. На цялата първа страница беше Берия, обграден от пионерчета. И това огромно четиристишие.

Не знам защо, но кристално ясно си представих българска „Пионерска правда” с Цветанов и пионери на цялата първа страница.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ