Корица на списание скара Гърция и Германия

Корица на списание скара Гърция и Германия

Корица на списание скара Гърция и Германия

Немското седмично списание „Фокус” публикува провокативна корица, която разгневи медиите и политиците в Гърция, съобщава grreporter.info. На корицата, разбунила духовете е отпечатана снимка на Венера Милоска, която показва среден пръст и илюстрира темата на броя „Измамници в евросемейството”. За да няма и сянка на съмнение, с по-дребен шрифт е добавен и въпроса „Гърция дава ли ни на нас пари – и какво става с Испания, Португалия и Италия?”. Авторите на статията акцентират върху нарастващото недоволство сред германската общественост от необходимостта силните държави в еврозоната да спасяват по-слабите икономики. „От години, елините безскрупулно затъват в дългове. Португалия, Италия, Ирландия и Италия също се клатят. А можехме да похарчим парите за себе си!”, се казва в статията.Целият брой на списанието е представен във видеоклип на интернет адреса на немското списание „Фокус”– focus.de. Видеото съдържа и интервю с германска двойка, която се притеснява от измамници, които идват от южноевропейските държави.

Гърция остро въстана срещу публикацията. От Атина вече обявиха, че ще изпратят протестна нота на Германия. Председателят на гръцкия парламент привика посланика на Германия и му заяви, че медийните критики на Германия са твърде крайни. Официалният ежедневник „Катимерини” също се включи в размяната на нападки. „Възмущението на гръцките политици и граждани е напълно разбираемо”, обяви вестникът във водещ коментар. Според авторите на „Катимерини”, ако започне разменянето на обиди, ще се породи криза межди Гърция и ключовите й партньори в момент, когато южната ни съседка има нужда от подкрепа.

Междувременно и може би, без да подозира, швейцарската банка USB допълнително наля масло в огъня. Тя излезе с доклад, в който недвусмислено предупреди ,че „ еврото няма шансове да оцелее, ако страни като Германия не проявят желание за икономически жертви, за да подкрепят страните по периферията на Еврозоната.” Намекът е в духа на швейцарската дипломатичност, но е повече от ясно, че визира Гърция.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ