Мисленето, което ще ви доближи до успешното лидерство

Мисленето, което ще ви доближи до успешното лидерство

Въпреки че в края на всеки тунел има светлина, когато попаднете в неприятна ситуация,  може да ви е много трудно да я видите. Затова намерете момент, за да се замислите за предизвикателствата, препятствията по пътя, бариерите и въобще всичко, с което се сблъсквате с ежедневието си, и ги приемете като това, което всъщност са – благословии.

Докато някои хора са успешни, защото са сграбчили някаква специална възможност, обикновено разликата между дълготрайния успех и провала е в това, което правим, когато срещнем враждебност, нещастия или привидно непреодолими предизвикателства. 

Всички се сблъскваме с тези трудности, но успешните личности намират начин да останат позитивни, да продължават да се трудят и в крайна сметка преборват онова, което другите смятат за непреодолимо.

Вие същото можете да го направите. Започнете да променяте нагласите си към:

1. Провалите

За повечето от нас, провалът не е краят на света. Той е просто краят на една идея или възможност, или мечта. Когато се провалим в едно, можем да започнем нещо друго - ако имаме късмет, с малко повече мъдрост и много по-голям шанс за успех.

За други обаче, неуспехът значи лишение за тях или, дори по-лошо, за децата им.

Провалите са неприятни, но това, че никога да нямате възможност да тествате уменията, опита и идеите си, е много по-неприятно. Бъдете благодарни, че сте имали възможността да се провалите в условия, които, макар и отчасти, са ваши. Много хора нямат този късмет.

2. Критиките

Околните критикуват само когато им пука. Докато им пука за вас или за бизнеса ви, ще имате възможност да създадете нещо по-добро, по-различно, да ги опровергавате или поне да постигате консенсус. Апатията е много по-пагубна.

3. Нещастието

Това, че сте тъжни, значи, че ви е грижа, а загрижеността е майка на прогреса. И отново - апатията е много по-лоша. Не потъвайте в нещастието си. Използвайте го като гориво по пътя към по-добрия живот.

4. Завистта

Замислете се за хората, на които се възхищавате, за онези, които са спечелили доверието и уважението ви. Бъдете благодарни, че такива личности са част от живота ви. Дори повече – не крийте признателността си, а им споделете чувствата си. Така и те ще се чувстват благодарни, че ви познават.

5. Решенията

Може да имате толкова много опции и потенциални избори – както професионални, така и лични, – че да се чувствате стресирани и смазани.

Обърнете ситуацията: представете си какво би било чувството да имате малко (или никакви) опции и реални избори. Бъдете благодарни, че имате изобилие от алтернативи – колкото повече, толкова по-добре.

6. Борбите

Имам предвид не неволните, а умишлените борби. Като да изберете да работите много усърдно или да преодолеете психическите и емоционалните бариери, или да направите жертва за доброто на онези, които разчитат на вас.

Когато се борите и устоявате, не само разширявате границите на онова, на което вярвате, че сте способни, но и често изпадате в състояние на спокойствие, което е възможно само когато се отървете от всичко ненужно (обикновено това са повечето от нещата, които ви тормозят).

Борбата ви помага да откриете същността си и да разберете какви наистина искате да бъдете. 

7. Забавянията

Запазването на търпение рядко е забавно, но необходимостта от чакане може да бъде полезна.

Например, според проучвания, когато става въпрос за екскурзии, най-големият прилив на щастие идва в процеса на планиране. Очакването на почивката благоприятства доброто настроение в продължение на около 8 седмици.

След почивката, обаче, нивото на щастие спада рязко до нормалното – обикновено в рамките на няколко дни. Скоро хората, които са се излежавали на плажа, са също толкова нещастни, колкото другите, които са се трудили.

Бъдете благодарни, че се налага да чакате, особено когато става въпрос за нещо, което искате. Очакването, само по себе си, си струва.

Освен това, чакането на нещо, което искате – не на нещо, което ви е нужно, – е лукс, който само благословените могат да си позволят. 

8. Разкаянието

Помислете си за нещо, което ви се иска да бяхте направили по-добре или по-различно. Или пък за нещо, което ви се ще да бяхте направили, но по някаква причина, не сте.

Болезнено? Разбира се. Но и мотивиращо.

Впрегнете тази мотивация. Обадете се на приятел, с когото сте загубили връзка. Заздравете отношенията си с член на семейството. Бъдете по-зрелият човек и се извинете. Направете нещо, което ви се е искало. Ще бъдете благодарни.

9. Времето

След като имате времето и ресурсите да направите нещо, например да прочетете тази статия, значи имате време и да се усъвършенствате, да обмисляте нови идеи, да опитвате да сте по-добър човек, да изграждате по-здрави връзки със семейството и приятелите си.

Времето е най-ценният ви актив и нещото, за което трябва да сте най-благодарни. То прави всичко останало възможно. Спрете да го пилеете за неща, които нямат значение, и го използвайте, за да реализирате мечтите си.

Автор: Джеф Хейдън, Inc.com

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ