Подводните камъни на свободата да си бъдеш сам шеф

Подводните камъни на свободата да си бъдеш сам шеф

Подводните камъни на свободата да си бъдеш сам шеф

Като работиш за себе си, можеш да си осигуриш свобода и автономия, но все по-често си изправен пред голям риск – ниско заплащане. Проучване на Уилям Кер изследва подводните камъни на самостоятелната заетост.

От поколенията служителите мечтаят да се отделят от работодателите си, като започнат свой собствен бизнес и сами са си шефове, и в най-добрия - случай да изкарат много пари от тази промяна.

Тази нагласа изглежда е жива и здрава и днес на фона на остър недостиг на работна ръка, който даде на работниците пазарния лост да напускат работа, да се пробват на нови длъжности и да се впускат в нови кариери. Самостоятелната заетост - опция, от която много служители се възползват по време на т.нар. „Голямо напускане“, може да не е толкова доходоносна, колкото беше преди, според скорошно проучване на Харвардското бизнес училище (HBS).

Изследването, наречено „Трансформацията на самостоятелната заетост“, отразява рязката промяна през последните 50 години в състава и доходите на независимата работна сила, казва професорът по бизнес администрация от HBS Уилям Кер, който е един от авторите на проучването.

Макар че броят на работните места, поддържан от независими работници, остава стабилен, по-малко предприемачи избират да се захванат с начинания, които изискват значителен стартов капитал, а именно те обикновено водят до по-големи печалби. В допълнение местното предприемачество в „родния град“ е намаляло през последните 5 десетилетия и е малко вероятно независимите работници да са най-печелившите в своите общности.

„Става по-трудно да се реализира значителна печалба на тези по-ниски нива“, обяснява Кер. „Трудно е да накараш числата да работят. Ясно е, че има истории за успех в тези области, но днес те са по-малко. На макро ниво извличането на печалба е просто трудно.“

Изследването представя история с предупреждение за бъдещите предприемачи, като разглежда индустрии, в които самостоятелно заетите както са страдали, така и са се радвали на голям успех.

Висококапиталовите стартъпи са намалели

Кер казва, че очевидно има промяна в структурата на самостоятелно заетите от 1970 г. към области, които изискват по-малко начален капитал, като строителство и гледане на деца. Делът на индустриите, които се нуждаят от повече финанси, като фермерство, търговията и хотелиерството е намалял от 55 % през 1970 г. до 23 % през последното десетилетие.

Кер и неговите колеги анализират възможните обяснения за този спад, включително промени в начините за заплащане, конкурентната среда и финансовите въпроси. Изследователите накрая стигат до заключението, че по-малките по мащаб операции в рамките на висококапиталови индустрии като малки магазини за търговия на дребно по главните улици и частни медицински практики печелят по-малко.

Междувременно доходите от самостоятелна заетост в индустрии както с високи, така и с ниски капитали спадат рязко в сравнение със заплатите, които компаниите плащат на работниците, според изследователите. Тяхната информация идва от редица източници, включително от националното преброяване на САЩ и American Community Survey data.

Например през 1970 г. 11 % от самостоятелно заетите хора в индустрии с висок начален капитал са били сред първите пет процента от най-добре печелившите за тази година, а повече от 14 % от самостоятелно заетите хора в индустрии с ниски начални капитали също са били в тази група на най-успелите. Към 2018 г. тези стойности са паднали съответно до 9,7 % и 6,8 %, се казва в проучването.

Трябва ли хората да се захващат със собствен бизнес?

Въпреки че Кер казва, че данните не трябва да възпират хората да станат независими в своята работа, всеки, който обмисля да започне малък бизнес, който изисква високи начални капитали като хотелиерство например, ще трябва да прецени възможните рискове. Факт е, че е по-трудно да се извлече значителна печалба в самостоятелен хостел, който предлага само закуска, отколкото във верига мотели, отбелязва Кер.

„Хората трябва да помислят за възможностите на своята самостоятелна заетост в зависимост от нейното състояние“, казва той.

Кер обаче подчертава, че констатациите от проучването не трябва да сломяват стремежа към самостоятелна заетост като цяло. Всъщност изкушението към независимата работа е толкова апетитно, колкото винаги, като самостоятелно заетите представляват 9,3 % от работната сила в САЩ за 2018 г. при 7,8 % през 1970 г. Този процъфтяващ сектор от работната сила на Щатите обхваща по-нискокапиталови индустрии като персонални услуги, строителство и грижи за деца.

Освен това предишни проучвания показват, че други фактори мотивират самостоятелно заетите хора повече от заплатата. Техните крайни резултати не се измерват изцяло в долари, казва Кер.

„Става въпрос да си бъдеш собствен шеф, като прекарваш повече време със семейството си, да имаш повече гъвкавост и баланс между работата и личния живот“, отбелязва той. „Това са наистина стабилни мотиви.“

Източник: Harvard Business School

Превод и редакция: Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ