Фатални за хората, фатални за фирмата

Фатални за хората, фатални за фирмата

Фатални за хората, фатални за фирмата

Слабите лидери могат да бъдат пагубни за кариерата на своите служители, тъй като те не разполагат с нужните умения и способностите ефективно да ръководят и вдъхновяват своите екипи. Това може да създаде токсична и демотивираща работна среда, водеща до ниска ангажираност и продуктивност на служителите.

Освен това, слабите лидери може да нямат стратегическа визия и способности да вземат трудни решения, необходими за навигиране в една сложна и несигурна среда.

Иначе казано, слабите лидери могат да бъдат фатални за хората, защото не успяват да ги вдъхновяват и подкрепят, а и не могат насочат организацията към успех.

Ето 5 предупредителни знака, че сте водени от слаб лидер:

Липса на яснота и посока

Слабият лидер може да се затрудни да комуникира ясно своята визия и посоката, в която иска да насочи екипа. Тези ръководители могат да бъдат неясни или нерешителни относно своите цели и очаквания. В резултат на това те поставят служителите си в ситуация, която ги кара да бъдат несигурни в начина, по който трябва да работят и в крайните цели на компанията.

Липса на подкрепа и насоки

Слабият лидер обикновено не осигурява нужните насоки и подкрепа, за да помогне на своя екип да успее. Те често не са склонни да предлагат обратна връзка или помощ и в много случаи не са разположение, за да отговорят на въпроси или притеснения на служителите. В резултат на това хората се чувстват разочаровани от работата с тези ръководители.

Липса на отчетност

Слабият лидер може да не държи себе си или екипа си отговорни за извършените действия и постигнатите резултати. Те могат да избягват да поемат отговорност за грешки или неуспехи и може да не предприемат нужните мерки при лошо представяне. В някои случаи тези лидери дори приписват собствените си провали на другите. В резултат на това хората се чувстват обезсърчени.

Липса на доверие и уважение

Слабият лидер може да не създаде положителна и подкрепяща работна среда. Те може да не се отнасят с уважение и доверие към членовете на своя екип и да не ценят техния принос и идеи. В резултат на това хората се чувстват недоволни.

Липса на растеж и развитие

Слабият лидер може да не предостави възможности за растеж и развитие на своя екип. Тези лидери е малко вероятно да инвестират в обучението и професионалното развитие на своите служители и може да не подкрепят кариерните цели и стремежи на членовете на своя екип.

Ако сте ръководени от слаб лидер, важно е да обърнете внимание на тези проблеми и да потърсите начини да подобрите фирмената култура и среда. Като разпознавате и адресирате тези предупредителни знаци, можете да помогнете на вашия лидер да стане по-добър в работата си.

…………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ