Науката за характера

Науката за характера

Науката за характера

„Мениджър“ е бизнес издание. То с внимание следи и описва печелившите предприемачески стратегии и модели. В годината обаче има един специален проект, който ни дава смисъл да отместим встрани поглед от екселските таблици и безсънните нощи в офисите и заводите.

Да изместим фокуса си от трудните мениджърски решения и инвестиционните планове. За да надникнем от друг ъгъл към хората, които дават душа на компаниите и бизнеса. Представяйки ги през силните страни на характера им. Дами, които намират и дават смисъл.

Силата има много и различни проявления. Вярваме, че най-голямата е да имаш куража да следваш сърцето и интуицията си. Ако овладееш тази сила, ти си истински свободен.

В шестото поред издание на „Жената е“ екипът разказва истории за решителност, която променя и представя портрети на над 40 дами, които имат силата да създават стойност и да развиват добри екипи.

В интервютата на дамите е използван научно валидиран тест, благодарение на който изкристализиран силните страни на жените-лидери в тазгодишното издание. Резултатите показват 5 силни страни, които са водещи в обобщения профил на жената-лидер в България.

В следващите редове ви представяме повече информация за метода на това изследване.

Екип от 55 учени в продължение на 3 години търсят по цял свят отговора на въпроса: Кои са онези качества на човека, които са универсално смятани за най-силните страни на характера му? Защо това е толкова важно и какво постигат?

Изследователският екип, който работи по темата, е ръководен от учените Кристофър Питърсън и Мартин Селигман. Те проучват десетки хиляди човека, като посещават дори и някои от най-отдалечените места на планетата, за да обсъдят с хората там силните страни на характера. Говорили са например с членове на племето масаи в Кения и с инуитите в Северна Гренландия. Изследователите откриват, че навсякъде силните страни на характера са важна част от това, което ни прави хора.

Проучването е организирано и подкрепено от Института за изследване на характера VIA. Неправителствена организация с мисия, която посвещава работата си на усъвършенстване на науката и практическите приложения на силните страни на характера.

VIA се ръководи от екип от психолози и изследователи. Част от тях са Нийл Х. Майерсън, проф. Мартин Е. П. Селигман, проф. Дона Майерсън, проф. Райън М. Ниймик. Те вярват, че научният подход към разбиране на обхвата и измеренията на доброто в човека (напр. силните страни на характера) е ключът към генерирането на открития и стратегии за подобряване на човешкия опит. Това ще позволи и насърчи разработването и използването на инструменти, практики и методологии, които фундаментално ще променят траекторията на човечеството към по-добро.

Разработват и въпросник, чрез който помагат на хората да идентифицират своите силни страни. Той е преведен на 42 езика и вече е използван 15 млн. пъти. Има публикувани над 500 изследователски доклада в областта на силните страни на характера. Това е влиятелна нова наука, която може да бъде полезна на всеки, а още повече на мениджърите и лидерите в сегашните трудни времена.

Чрез съвременни проучвания, финансирани от Института за изследване на характера VIA, е открито, че има 24 основни силни страни на човешкия характер, които се обединяват в 6 по-големи категории, наречени добродетели. Тези силни страни са позитивната част от нашата личност, качества като доброта, любопитство и упоритост. Те предопределят кои сме ние и са възприемани като ценни от другите хора и обществото като цяло.

Интересното е, че има над 600 секстилиона възможни комбинации (т.е. числото 6, последвано от 23 нули!) на 24-те силни страни, така че профилите изключително рядко могат да бъдат абсолютно еднакви. Уникалността не свършва дотук. Въпреки че 24-те силни страни на характера са отличителни за всеки от нас, начинът, по който хората проявяват качествата си, е уникален. Индивидуалната комбинация на силни страни у всеки предопределя уникалната ни човешка природа.

Ето кои са 24-те силни страни и 6-те основни човешки добродетели:

Валя Данкова и Любов Кирилова. Текстът е част от шестото специално издание на Мениджър "Жената е: Сила на характера"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ