Отворени технологии и надпревара за ИИ: Какво очаква Марк Зукърбърг от 2024 г.

Отворени технологии и надпревара за ИИ: Какво очаква Марк Зукърбърг от 2024 г.

Отворени технологии и надпревара за ИИ: Какво очаква Марк Зукърбърг от 2024 г.

От епохата от Ренесанса до днес визионерството е ядреното гориво на човешкия прогрес. Всеки иска да надникне в бъдещето, но малцина имат смелостта и дарбата да видят ясно какво има в него. В няколко поредни дни ви представяме прогнозите* за следващата година на едни от най-ярките личности, глобални лидери, които с прозорливост са променили и продължават да променят света.

Милиардерът Марк Зукърбърг вярва, че през 2024 г. изкуственият интелект ще промени много индустрии. Събрахме неговите прогнози и планове за бъдещето

Развитие на технологиите с изкуствен интелект и конкуренция с ChatGPT

Марк Зукърбърг, съосновател и главен изпълнителен директор на Meta, заяви през есента на 2023 г., че компанията ще увеличи наемането на инженери, работещи с изкуствен интелект. Този отрасъл ще се превърне в основен инвестиционен приоритет на компанията през 2024 г. През септември 2023 г. Meta вече пусна диалогов чатбот Meta AI, който позволява на потребителите да намират информация и да генерират изображения. Това е опит да се конкурира с OpenAI и нейния популярен продукт ChatGPT на фона на бума в технологиите за ИИ.

През лятото на 2023 г. компанията на Зукърбърг обяви също, че нейният нов "голям езиков модел" Llama 2 ще бъде достъпен за безплатно ползване от частни изследователи и предприемачи. Llama 2 е сложен алгоритъм, обучен върху милиарди думи, извлечени от отворения интернет. Той ще струва между 94 и 99 млрд. долара през 2024 г., като крайните разходи през 2023 г. се очаква да бъдат между 87 и 89 млрд. долара.

Подходът на Зукърбърг към надпреварата за изкуствен интелект се различава от този на колегите му в други технологични компании. В по-голямата си част той предоставя научни изследвания или големи езикови модели за безплатно ползване от разработчиците. Отворената стратегия ще помогне за по-бързото подобряване на технологията, смята милиардерът.

Фокусиране върху технологиите за виртуална реалност и пускането им на пазара в Китай

През 2024 г. компанията на Зукърбърг ще продължи да инвестира в проекти за виртуална реалност (VR). Подразделението Reality Labs, което се занимава с тях, е загубило 3,7 млрд. долара през третото тримесечие на 2023 година, като приходите са намалели с 26%. Популяризирането на VR и технологиите за метавселена продължава да източва бюджета на компанията на Зукърбърг, но той казва, че виртуалната реалност е "основен дългосрочен фокус".

Например 14 години след като офисът на социалната мрежа Facebook ( беше затворен в Китай, компанията на Зукърбърг планира да се върне там и ще се стреми да привлече местните потребители към VR технологиите - но не и към платформите за социални медии.

Наемане на служители вместо масови съкращения

През 2024 г. компанията на Зукърбърг вече няма да съкращава масово служители, а ще наема нови специалисти по изкуствен интелект. Според милиардера 2023 г. е била "година на ефективността", тъй като компанията е опростила системата си за управление, намалила е разходите за инфраструктура и е съкратила хиляди хора в четири кръга между ноември 2022 г. и май 2023 г.

Уволненията последваха труден период за бизнеса на Зукърбърг. Ръстът на потребителите беше бавен, а конкуренцията от страна на нови приложения като TikTok се увеличаваше. Компанията страдаше и от общите проблеми в сектора на цифровата реклама, особено от новите правила на Apple за защита на личните данни и от забавянето на пазара на електронната търговия.

Системи с изкуствен интелект за изследвания в областта на клетъчната биология

През 2024 г. милиардерът казва, че вижда "невероятна възможност да използваме ИИ, за да ускорим напредъка на работата на CZI".  Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан стартираха CZI ("Инициатива Чан-Зукърбърг") през 2016 г. - организация, която подпомага учени и спонсорира техните изследвания на различни заболявания. CZI създаде инструменти с отворен код, които помагат на учените да изследват проблеми и да коментират своите открития.

За да постигнем напредък, трябва да разберем по-добре основите на клетъчната биология, казва Зукърбърг: "Как можеш да поправиш кода, ако не можеш да погледнеш всички редове на кода? Искаме да предоставим на учените възможността да проникнат в кода на нашето тяло, като това изисква нови инструменти за наблюдение, измерване и анализ на процесите, които ни поддържат здрави, и на грешките, които причиняват болести. В момента изграждаме високопроизводителна изчислителна система с изкуствен интелект, която да предсказва моделите на здравите и болните човешки клетки. Следващата стъпка към нашата цел е да помогнем да се сложи край на болестите такива, каквито ги познаваме."

Изчислителната система за изкуствен интелект Biohub, по която CZI ще продължи да работи през 2024 г., ще се използва за обучение на модели, които описват клетъчни системи въз основа на съществуващи данни. След като бъде пусната в действие, тя ще бъде един от най-големите инструменти за некомерсиални научни изследвания. Учените ще могат да използват моделите, за да видят как клетките реагират на инфекции.

* Четете утре прогнозите на Илов Мъск за 2024 година

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ