Връчват наградите „Аскеер“

Връчват наградите „Аскеер“

Връчват наградите „Аскеер“

На официална церемония днес в театър „Българска армия" ще бъдат връчени годишните награди за театрално изкуство „Аскеер".

С най-много номинации е постановката „Хамлет"на режисьора Явор Гърдев, която се играе в Народния театър. Спектакълът е номиниран във водещите категории за най-добро представление, режисьор и главна мъжка роля за изпълнението на Леонид Йовчев в образа на Хамлет, както и за най-добра сценография и костюмография.

В категориите за най-добър спектакъл, както и за режисура, с "Хамлет" се съревновават още „Майките" и „Търси се стар клоун" на Ивайло Христов, съобщи БНР. Постановката на Христов има номинация и за най-добра мъжка роля, която е едновременно за изпълнението на Марин Янев, Стефан Мавродиев и Илия Добрев. Герасим Георгиев-Геро е номиниран в категорията за ролята на Ганьо Балкански в „Господин Балкански" на Бина Харалампиева в Младежкия театър.

При жените „Аскеер" за водеща роля ще оспорват Елена Азалова, Жорета Николова и Илка Зафирова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актрисата Емилия Радева, известна не само с театралните си роли, но и тези в киното във филми като „Матриархат", „Иконостасът" и „А бяхме млади".

Специалната награда почетен „Аскеер", която не се връчва всяка година, ще бъде дадена на професора по английска литература Александър Шурбанов, преводач на трагедиите на Уилям Шекспир.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ