Днес е Денят на екс пушача

Днес е Денят на екс пушача

Днес всички страни членки на ЕС отбелязват с различни събития първия по рода си Ден на екс пушача, който е част от кампанията „Екс пушачите са неудържими“ и първият ден, фокусиран върху здравето, който аплодира постиженията на екс пушачите навсякъде по света. Чрез превръщането на бившите пушачи в модели за подражание, в това число и 400-те хиляди души, които избраха безплатния онлайн инструмент iCoach, за да откажат цигарите, хиляди други ще бъдат вдъхновени да оставят вредния навик зад гърба си.

Боб Синклер и Виктория Азаренка се присъединяват към дългия списък с известни личности от цяла Европа, които поздравяват всички онези, които са победили в една от най-трудните битки – отказването от тютюнопушенето. Европейската белодробна фондация, заедно с други здравни, благотворителни и водещи работодателски организации, също се присъединява към честванията с надеждата, че Денят на екс пушача ще покаже на всички, които все още не са победили цигарите, че животът на бивш пушач е нещо, за което си заслужава да се борим.

“Поздравления към всички екс пушачи! Вие сте героите, които се бориха и спечелиха битката с пристрастяването към тютюна и сте източник на вдъхновение за другите. Горд съм, че толкова хора избират живот без цигарен дим и изключително силно се надявам това да вдъхнови още много други да ги последват”, заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването Тонио Борг.

Боб Синклер споделя, че участието му в кампанията цели да насочи вниманието към предимствата на живота без цигарен дим. “Сега, след като пушенето е забранено в повечето клубове, средата е много по-добра както за хората, така и за мен, а здравето ми не е застрашено от пасивното пушене. Екс пушачите имат повече пари, по-добро здраве, по-добро качество на живот... и със сигурност миришат по-добре. Когато отказвате цигарите, вие взимате осъзнато решение да промените живота си, да изберете вашия собствен успех. Това е нещото, което празнуваме днес”, коментира Синклеър.

В България кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са неудържими“ също ще отправи поздрав към всички бивши пушачи, които в рамките на трите години от стартирането на програмата доказаха не само, че могат да изберат живот без тютюнев дим, но и се превърнаха в реален пример за хиляди други българи.

Партньори в отбелязването на Деня на екс пушача са Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта и неправителствените организации Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим“. Известните от малкия екран Део и Лео са официални посланици на събитието за България.

“На 26-ти септември всички европейци отбелязваме Деня на екс пушача, отдавайки респект към хората, които успяха да ни покажат в действителност, че да бъдеш неудържим екс пушач е не просто избор, а начин на живот. Тази кампания наистина носи промяна”, коментира Лео.

„Подкрепям инициативата „Екс пушачите са неудържими“, защото животът без цигари е живот без зависимост. Харесвам идеите, които кампанията предлага за това в какво можем да вложим спестените от пушене пари“, допълва телевизионният водещ Деян Славчев - Део.

Министерство на здравеопазването подкрепя празника на екс пушача, като организира редица инициативи както в столицата, така и в по-големите градове на България. Регионалните здравни инспекции в цялата страна ще предоставят информационни материали, посветени на Деня на екс пушача и ще мотивират повече хора да последват примера на хиляди други българи. На публични места в големите градове всички желаещи ще имат възможност да направят безплатно измерване на капацитета на белите си дробове, а неправителствените организации Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим“ чрез свои доброволци в Пловдив, Варна, Добрич, Бургас, Русе и Плевен също ще подкрепят кампанията.

Медицинските университети в София и Пловдив, както и Американски и Югозападен университет в Благоевград ще застанат зад каузата на Европейската комисия, демонстрирайки на повече млади хора плюсовете от живот без тютюнев дим.

Представителството на Европейската комисия в България ще отбележи Деня на екс пушача в Информационния център, където всички посетители ще могат да научат повече за кампанията, ще получат атрактивни подаръци и ще станат част от честванията в цяла Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ