Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Измислената полза и скритата вреда на хранителните добавки

Измислената полза и скритата вреда на хранителните добавки

Все повече изследвания доказват, че хранителните добавки са не само безполезни, а дори могат да бъдат опасни. Датски учени публикуваха проучване, според което редовното приемане на съдържащите витамин А, Е и бета-каротин хранителни добавки могат да съкратят живота, съобщи "Дойче веле".

Предозирането на витамин А при бременните може да доведе до увреждания на плода и до аборти. Селенът може да увеличи риска от диабет.

Други изследвания, в които са били включени 12 000 участници, доказват, че този, който приема калций без витамин Д, е с 30% по-застрашен от инфаркт. Вероятните причини обаче остават недоизяснени.

Хранителните добавки могат не само да предизвикат нежелани странични явления, но и да повлияят на ефективността на медикаментите. Калцият например може да ликвидира ефекта от антибиотиците. Калцият и желязото са несъвместими с хормоните на щитовидната жлеза. Витамините К и Е, гинко, женшенът, чесънът и жълтият кантарион е по-добре да не се приемат едновременно с препарати за разреждане на кръвта. Жълтият кантарион е несъвместим с медикаментите за намаляване на холестерина и с противозачатъчните хапчета. Грейпфрутът не бива да се комбинира с лекарства за намаляване на кръвното налягане.

Уж здравословните напитки се оказват чиста проба захарни бомби. Те се рекламират с добавките на екзотични съставки като алое вера, гуаве или папая, но при по-внимателен анализ се разкрива, че полезните за здравето допълнения присъстват в минимални количества, докато от фруктозата изобщо не е пестено. "Фруктоза" звучи добре, напомня за фрукти (плодове), но всъщност е просто захар. Т.е. този, който консумира препоръчваното количество от 2 литра течности във вид на уелнес напитки, ще изпие в крайна сметка захар колкото 32 бучки. Затова съветът на експертите е в никакъв случай да не се прекалява с този вид напитки.

Съществуват и специфични видове сол - с натрий или флуор, която би трябвало да предпазва от кариес и да поддържа костната система. Но такава сол не бива да се консумира паралелно с препарати с флуор под формата на таблетки. При нормален хранителен режим до предозиране с флуорид не би могло да се стигне. То е възможно само в случай, че се пие минерална вода с твърде високо съдържание на флуорид - между 3 и 5 милиграма на литър. Затова е препоръчително да се запознаете внимателно със съдържанието на водата, която пиете.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ