Най-скъпото вино в света

Най-скъпото вино в света

Бургундското вино Richebourg Grand Cru, бутилка от което е на средна цена $15 195, бе обявено за най-скъпото вино в света от лондонското специализирано онлайн-издание Wine Searcher.

Сайтът всяка година съставя рейтинг на 50-те най-скъпи вина в света, въз основа на цените им, предоставени от близо 55 хил. производители и търговци.

Wine Searcher анализира цените на около 7 млн. бутилки, реколти от различни години.

Бургундското Richebourg Grand Cru се произвежда от винарната Анри Жейе  - една от най-известните във Франция. За отбелязване е, че в рейтинга на лондонското издание доминират бургундските вина.

Така, на второ място в класацията тази година е La Romanée-Conti Grand Cru ($13,3 хил. за бутилка), също бургундско, а на трето  Cros-Parantoux, производство отново на винарна Жейе ($8,8 хил. за бутилка). И, естествено, също бургундско.

Четвърто място заема бялото полусухо вино на германския производител  Egon Müller с цена от $6,6 хил. Немските вина са представени с общо четири позиции в рейтинга.

В класацията е успял да влезе само един американски представител: бутилка каберне совиньон Stanley Kroenke, която средно струва  $2,8 хил. и е на  14-о място в класацията.

В списъка са намерили място и две марки шампанско: Krug Clos d'Ambonnay, бутилка от която е средно $2,3 хил. - на 24-о място, и Dom Pérignon — на 32-о място.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ