Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Началото на хартията

Началото на хартията

Древните египтяни използвали за писане материал, наречен папирус още 2400 г. пр. Хр. Въпреки че думата на английски –paper – произлиза именно от думата папирус давата материала са напълно различни.

Папирусът се прави от стъблата на папирусовото растение, а хартията от споени фибри на няколко различни растения, които се накисват, пресяват и пресоват. През 200 г. пр. Хр. римляните използвали меки восъчни плочки за краткосрочна комуникация, като водене на записки.

След като информацията от тях била пренасяна на постоянен носител, плочките били изтривани и ползвани отново. Между 197 и 159 г. пр. Хр. кожите на специално отглеждани за целта добитък започнали да се използват за производството на пергаменти в областта на Пергам в Средния изток.

Най-ранната познати ни хартия е изобретена от Цай лун в Китай през 105г. сл. Хр. до 750 г. сл. Хр. хартия се използавала вече и в Сомърканд., към 794г. се разпространява и до Багдад, а оттам и по целия свят. Първата машина за прозводство на хартия е направена от Никола Руй Робер от Франция през 1798 г.

Из "Книга за началата". Книгата може да бъде поръчана от електронния магазин на сп. Мениджър - тук. Специално за вас тя е на промоционална цена от 6 лв.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ