Откриха нов човешки вид

Откриха нов човешки вид

Откриха нов човешки вид

Находки от Северна Кения показват, че непознати човешки видове са живели преди два милиона години. Откритията разкриват, че най-малко три различни вида хора са съществували в Африка. Това изследване допълва все повече доказателствата, които противоречат на общоприетото схващане, че е налице линейна еволюция от началото на приматите до съвременните хора, пише BBC.

Антрополозите са открили три човешки вкаменелости, които са между 1,78 и 1,95 милиона години. „Природата е разработвала различни човешки прототипи, от които само един - нашия вид в крайна сметка е станал успешен", казва професор Крис Стрингър от Natural History Museum, Лондон.

Учените са на мнение, че череп, намерен през 1972 г. е отделен човешки вид, известен като Homo rudolfensis. Черепът е подчертано различен от другите от това време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице. Но за 40 години черепът е единственият намерен на съществото и затова е невъзможно да се каже със сигурност дали лицето е необичаен образец или член на нови видове.

С откриването на трите нови находки изследователите може да кажат с по-голяма сигурност, че H. rudolfensis наистина е отделен вид на човек, който е съществувал преди около два милиона години, заедно с други видове хора. За най-стария известен човешки праотец е смятан един примитивен вид, датиращ от преди 1,8 млн. години, наречена Хомо Еректус.

Преди 50 години обаче учените откриват дори по-възрастни и по-примитивни видове наречени Хомо Хабилис, които може да са съжителствали с Хомо Еректус. Сега изглежда, че Homo rudolfensis дава реална възможност много други видове на хора да съществували.

Според д-р Мийв Лийки, която е ръководител на изследването, откритието показва, че е имало разнообразен ранен етап в еволюцията на нашия вид. "Нашето минало е разнообразно минало", каза тя пред BBC News, нашият вид се развива по същия начин, по който други видове животни са еволюирали. Хората явно са се развивали по различни начини в различните региони. Като че ли природата е развивала различни човешки прототипи с различни атрибути, от които само един, предшественик на нашия вид в крайна сметка е бил успешен от гледна точка на еволюцията", казва тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ