Уличното осветление променяло екоравновесието

Уличното осветление променяло екоравновесието

Уличното осветление променяло екоравновесието

Уличното осветление съществено е променило екологичното и биологичното равовесие на Земята и е оказало влияние на безгръбначните и насекомите, показват изследвания на британски учени. Те са изследвали почти 1200 вида животни в зони, които имат улично осветление в Хелстън, Корнуол, предава BBC.

Въз основа на данните изследователите твърдят, че наличието на улично осветление оказва влияние върху екологията повече, отколкото се смяташе досега. Томас Дейвис от университета в Ексетър и колегите му са изследвали 28 места в Хелстън, някои под улично осветление, други в тъмни региони. Екипът от учени е, че по-голям брой от животните предпочитат да са близо до осветените части. Относително голям брой бръмбари, паяци и други насекоми, хванати в такива зони са били значително по-различни от останалите.

"Невероятно е колко време използваме улично осветление и колко изкуственото осветление променя околната среда," казва Томас Дейвис.Той подчертава, че проучването дава основа за бъдещо проучване в много по-широк спектър за въздействието върху околната среда.

"Въздействието на уличното осветление върху безгръбначните общности може да бъде много, много важно, може да създаде проблеми, за които ние просто не знаем в момента. Наложителни са нови изследвания", допълва Дейвис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ