Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

10 признака, че вашите приятели ви вредят

10 признака, че вашите приятели ви вредят

Вредните приятели ви усложняват живота. Тези хора са повече от неприятни, те са паразити. Ценно време се изплъзва от живота ви, докато вие се занимавате с тяхната негативност; а същевременно се чудите защо се чувствате толкова унили, пише блогърът Марк за marcandangel.com. Ако искате да опростите живота си не можете да търпите повече вредните приятели.

Какво правят вредните приятели:

1. Те ви изцеждат. – Чувствате се психологически и емоционално изтощени след като сте прекарали врмето си с тях, вместо да се чувствате заредени със свежи емоции.

2. Те не ви подкрепят. – Вие се страхувате да им кажете за нови, важни аспекти от живота ви, защото те не са ви подкрепили или са се отнесли грубо към някоя ваша идея в миналото.

3. Те са на страната на неправдата. – Те редовно участват в активности, които са морално несправедливи.

4. Техните ценности и интереси са различни от вашите. – Различните ценностни системи често се смесват като олио и вода. Това не на всяка цена значи, че другият човек нещо греши, това просто значи, че другият човек не е правилният човек за вас.

5. Те не са надеждни. – Те винаги нарушават обещанията си.

6. Те ви търсят само, когато имат нужда от нещо. – В противен случай никога няма да чуете от тях.

7. Те няма да се срещнат с вас на средата на пътя. – Ако вие сте тези, които винаги се обаждате на приятелите си, за да излезнете или да направите нещо заедно, но те никога не връщат жестта и не биха си нарушили личния комфорт заради това, това вече е проблем.

8. Те ви завиждат. – Завистта е: “Аз искам това, което ти имаш и искам да ти го отнема.”

9. Те нямат никаква амбиция. – Внимавайте: липсата на амбиция е заразна. Има една поговорка, която гласи: “Не можеш да се рееш като орел, когато се мотаеш с пуйките.”

10. Те постоянно те влудяват. – Можете да се уловите как за миг се замисляте колко добре бихте се почувствали ако им хвърлите бананов пай в лицето.

Моята история за едно вредно приятелство:

Ето защо знам колко вредни могат да бъдат такъв тип приятелства: бил съм и от двете страни. Имам своите тъжни истории за приятели, които са приятели само когато съм съгласен с тях и те са в светлината на прожекторите. Но истината е, че и аз съм бил ужасен приятел през годините, и наскоро осъзнах това. В миналото съм имал случаи да пренебрегна някое приятелство, разчитайки на други хора, обръщайки повече внимание на тях, вместо да отделя нужното внимание на правилните хора. И някои от тези хора с времето се отдръпнаха от моето вредно приятелство. В крайна сметка вредното приятелство е двупосочно: ако искаш да са добри с теб, трябва и ти да си добър с приятелите си.

Как да приключиш едно вредно приятелство

От собствен опит мога да споделя, че има два начина да се приключи едно вредно приятелство: бързо и болезнено или бавно и неловко. Нито един не е забавен, нито приятен, нито лесен.

Ако все пак искате да задържите този човек в живота си, но в по-малка степен:

1. Спрете да се отзовавате на фалшиви кризисни обаждания. – Ако не зарязвате всичко само, за да слушате проблеми от сорта на “Унищожен съм! Шефът ме погледна с онзи поглед, който значи, че тайно ме мрази... Онзи кретен от маркетинга даде същата идея като моята... и т.н., и т.н.” те ще си намерят на кой друг да се обаждат за подобни проблеми. Или пък сами ще се справят с подобен тип “драми.” И двата случая за вас ще е ок да излезнете от списъка с хора, на които първи звънят при такива не-спешни ситуации.

2. Поемете позитивен контрол над негативните разговори. – Добра идея е да поговорите за себе си, да изтеглите вниманието от хората, които се самосъжаляват, и потъват в драми, които сами са създали. Не се съгласявайте с тях и бъдете готови да си поемете последствията за това.

3. Покажете, че няма да се обидени или омаловажени. – Ако трябва да съм честен не съм имал много късмет в случаите, когато съм опитал да кажа на вредните приятели, които са ме обидили. Най-добрият отговор, който съм получавал е: “Съжалявам, че си го приел толкова лично.” Много по-ефективно е да приключите разговора с противна добронамереност или чисто и просто безцеремонно.

4. Бъдете брутално откровени. – Някои хора наистина не осъзнават собственото си лошо поведение или необмислените си реплики. Всъщност ти можеш да кажеш честно на някой човек: “Имам чувството, че ме игнорираш докато не ти потрябвам за нещо.” Също така трябва да сте откоровени ако тяхното прекалено негативно отношение е това, което ви отблъсква: “Аз се опитвам да се фокусирам върху позитивните неща. Кажи ми нещо хубаво, за което можем да си поговорим.” Това може да помогне, може и да не помогне, но откровеността ви ще ви гарантира, че всяко приятелство, което ще продължите е изградено на базата на взаимно уважение и нужда.

Ако чисто и просто искате изцяло да преустановите контакта с този човек:

1. Спрете да отговаряте на обажданията им. – Ако сте принудени да ги виждате постоянно, защото сте колеги например подържайте тона само на професионално ниво. Намерете си основателна причина да излезнете и се извинете за това подобаващо. За да се справите с проблема трябва да упражнявате пасивна агресия, със сигурност това не е приятно, но е важно, за да се справите с проблема. Няма как да прекъснете връзките си с този човек, ако продължавате да си бъбрите на регулярна база.

2. Любезно им кажете, че ви стига толкова. – Ако сте твърдо решени наистина трябва да прекъснете връзката с някой човек в този живот можете да им го кажете честно и открито (без това да налага да бъдете гадни). “Аз просто не мога да бъда приятел с теб в момента,” не е нещо, което човек иска да чуе, но пък от друга страна е справедливият начин да се подходи към всички замесени.

3. Направете си нови приятелства, които си заслужават. – Сериозно! Отдавайте времето си на хората, които харесвате и с които ви е приятено да си прекарвате времето. Дългата сянка на вредното приятелство ви е ограничила времето осезаемо. Време, в което е можело да правите по-добри неша, да се чувствате по-щастливи, вместо да се тормозите от нечия негативна енергия.

И накрая най-важното: бъдете добър приятел

Дори да ограничите вредните си приятелства това няма да ви донесе много полза, ако вие самите не сте готови да имате качествени приятели. Всъщност може да се окаже, че някое приятелство не е толкова вредно в момента, в който вие самите започнете да бъдете по-добър приятел. Наистина, не се опитвам да ви поучавам, това, което правя е да споделя от собствения си опит.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ