10 признака, че половинката ви е емоционален психопат

10 признака, че половинката ви е емоционален психопат

10 признака, че половинката ви е емоционален психопат

Всички сме имали кофти романтични преживявания, но малцина разбират какво е да имаш връзка с емоционално нестабилен и агресивен човек. Затова приятелите ни ни уверяват, че всичко е наред или че рано или късно ще си дойде на мястото. Е, време е да се събудите!

Ако половинката ви демонстрира някои от следните 10 типа поведение, не е изключено да имате връзка с емоционален психопат:

Липса на съпричастност

Имате ли чувството, че партньорът ви е лишен от каквито и да било емоции? Не казвам, че трябва да е прекалено чувствителен, но със сигурност трябва да проявява признаци на състрадание и съпричастност. Ако по време на връзката си сте се сблъсквали с трудности, а половинката ви не е показвала уязвимост или съчувствие, значи нещо не е наред.

Непрекъснато ви лъже

Забелязвате ли признаци, че любимият ви човек е патологичен лъжец? Няма значение дали изрича големи или дребни лъжи. Емоционалните психопати са склонни да лъжат непрекъснато, с което подриват основите на връзката ви.

Унижават ви пред други хора

Би трябвало човекът до нас да ни подкрепя и насърчава. Ако обаче вместо това ви унижава пред близки и приятели, значи не се вълнува от вашите чувства и по-скоро би ви смазал, отколкото да ви дърпа нагоре.

Търси вниманието ви, без да ви дарява с такова

Емоционалните психопати имат вопиюща нужда от внимание. Ироничното е, че рядко връщат жеста. Искат да задоволявате всяка тяхна прищявка, но за нищо на света не биха си мръднали пръста за вас. Този порочен кръг рано или късно води до асиметрична връзка.

Винаги ви прехвърля вината

Емоционалните психопати са майстори на играта на сочене с пръст. Те никога не поемат отговорност за действията си и винаги очакват някой друг да понесе удара. Звучи ли ви познато?

Изолира ви

Тъй като емоционалните психопати непрекъснато жадуват внимание, те искат да се уверят, че не дарявате никой друг с вашето. Затова правят всичко възможно да ви изолират от приятелите и семейството ви. Мъчат се да ви разубеждават, когато искате да излезете, и ви казват, че се нуждаете единствено от тях и никого другиго.

Изнудва ви

Ако някога направите нещо, което не се хареса на половинката ви, тя рядко ще подходи по внимателен или състрадателен начин. Вместо това ще се вбеси и може дори да започне да ви изнудва. В по-сериозните случаи емоционалните психопати имат опасност да в изаплашат със самонараняване.

Никога не се разкайва

Въпреки всички лоши постъпки и честотата, с която ви нараняват, емоционалните психопати рядко се разкайват. Думата „съжалявам“ не присъства в техния речник, независимо от ситуацията. Всъщност са по-склонни да ви убедят, че вие сте виновни за проблемите във връзката ви, отколкото да се извинят.

Има садистично чувство за хумор

Всеки има различно чувство за хумор, но емоционалните психопати се отличават с отвратително такова. В началото може да не ви прави впечатление, но с течение на времето става смущаващо.

Понякога блести с изключителен чар

Иронично, въпреки всички негативни поведения, които демонстрират, емоционалните психопати често са изключително чаровни и харизматични. Това е голяма част от проблема. Точно когато ви е дошло до гуша, те „включват“ чара си и ви убеждават, че всичко ще бъде наред. Именно в тези моменти е важно да не забравяте всички факти.

Ако някое от тези 10 поведения ви звучи познато, може би е време да прекратите връзката си. Колкото по-рано го сторите, толкова по-добре ще се чувствате.

Анна Йохансон, писател на свободна практика, изследовател и бизнес консултант, за LifeHack.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ