100 години от рождението на Тур Хейердал

Днес търсачката Google чества 100-годишнината от рождението на Тур Хейердал с анимирано лого. Норвежкият етнограф и приключенец е най-известен с пътешествието си на 8000 км през Тихия океан със сала Кон-Тики.

Хейердал е роден на 6 октомври 1914 г. в град Ларвик, Норвегия. Изучава биология, ботаника, зоология и география в Университета на Осло. По-късно тези знания стават крайъгълен камък в етнографските му изследвания. Негово верую е да изучава културите и народите от тяхната собствена гледна точка, потапяйки се в атмосферата и технологиите от времената, чиято история изследва.

Сред основните му хипотези са, че древните култури са можели да мигрират на далечни разстояния само с помощта на „примитивните“ си плавателни съдове. Така според него е бил заселен и Полинезийският архипелаг – от пътешественици, потеглили от бреговете на Перу.

За да докаже на практика своята хипотеза, Хейердал решава да построи копие на използвания в древността сал от балсови трупи, който нарича „Кон-Тики“. През 1947 Хейердал и още пет негови спътници отплават от Каляо, Перу, и за 101 дни изминават 8000 км, докато стигнат до Туамоту в Полинезия на 7 август 1947. Единствената съвременна технология, която използва, са комуникационната апаратура. Екипът оцелява на морска храна. Документалният филм за експедицията печели награда „Оскар“ през 1952. Книгата "Пътешествие на Кон-Тики" пък е преведена на 67 езика и има голям успех.

Въпреки скептичното отношение на много учени, салът се оказва способен да издържи на такъв голям преход и показва, че древните перуанци биха могли да достигнат Полинезия по този начин.

По-късно Хейердал предприема подобни пътешествия и до Галапагос, Великденския остров и през Атлантическия океан с папирусовата лодка „Ра“, изработена по технологията на древните египтяни.

В последвалите години Хейердал води много други експедиции, включително по р. Тигър (1977). Лодката му се казва "Тигрис" и с нея той трябва да покаже, че цивилизацията от индуската долина в Индия би могла да е имала търговски и миграционни връзки с Месопотамия. „Тигрис“ е изгорена от Хейердал в Джибути на 3 април 1978 г. в знак на протест срещу войните около Червено море и Африканския рог. Води експедиция и в Малдивите (1982, 1983 и 1984 г.). Завръща се на Великденския остров през 1986-1988 г. През 1989 се завръща в Перу, където открива цяла долина с древни пирамиди, и стои там до 1994. В Тенерифе е през 1991, 1999 и 2000 г.

През 1993 пристига на Канарските острови, където разкопава няколко хълма и намира пирамиди, построени от гуанчите — древен народ, избит от испанците през 15. век.

През 2001 води археологическа експедиция в Русия, за да докаже хипотезата, че прадедите на съвременните норвежци са пристигнали от бреговете на Азовско море.

След като разбира, че страда от рак на мозъка, Хейердал се отказва от медицинска помощ и се прибира в дома си в село Кола Микари в околностите на италианския град Андора, провинция Савона на регион Лигурия. Там той умира в съня си на 18 април 2002 г. на 87-годишна възраст.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19