20 удивителни факта за Венеция

20 удивителни факта за Венеция

20 удивителни факта за Венеция

Днес Венеция отбелязва своя рожден ден. Красивият италиански град навършва 1593 години. В чест на тази солидна, макар и не кръгла, цифра, ви предлагаме да си припомним най-интересните неща от венецианската култура и история.

1. За политическата обстановка във Венеция най-лесно може да се разбере от символа на града – лъва на св. Марк. Когато градът е въвлечен във военен конфликт, в лъвската лапа се появява меч. В мирно време тя придържа отворена книга.

2. Неслучайно наричат Венеция град на мостовете. В нея има 417 надводни конструкции, 300 от които са направени от камък, 57 – от дърво и 60 – от ковано желязо. При това 72 местни моста са собственост на частни лица.

3. По най-тясната улица на Венеция е трудно да се разминат даже двама души, защото ширината на Кале Вариско е само... 53 см.

4. За гондолиерите, обикалящи по многобройните канали на града, има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. И само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.

5. Светофари над каналите обаче няма. Единственият регулировчик, който някога е работил над канала Рио Ново, бе уволнен преди няколко години.

6. В края на 19. век Венеция става любимо място на европейската интелигенция. Там са живели балетмайсторът Сергей Дягилев, поетите Езра Паунд и Йосиф Бродски, както и композиторът Игор Стравински.

7. Много венециански къщи стоят на дървени подпори, които не гният само заради това, че са направени от алпийска лиственица, която, за разлика от другите типове дървесина, не се бои от влагата.

8. Без значение какво е демографското статукво или нивото на безработица, във Венеция винаги работят точно 425 гондолиера. Нито един повече, нито един по-малко. Щом някой от тях умре или излезе в пенсия, мястото му веднага се заема от млад приемник – такива понякога чакат своята възможност с години!

9. В чест на Венеция е наречена и южноамериканската държава Венецуела. Когато испанският конкистадор Алонсо де Охеда стъпил на открития от Колумб бряг, построените на подпори домове на местното население, свързани помежду си с мостчета, много му напомнили за Венеция. Без да мисли много, той кръстил мястото „Малката Венеция“, което на испански звучи „Венецуела“.

10. В квартала Канареджо се намира прочутото венецианско гето – някога изолиран от града район, в който е трябвало да живеят всички пристигнали във Венеция евреи. Това започнало от началото на 12. век и с малки прекъсвания продължило до 1866 г., когато портите на гетото били окончателно унищожени. През 15. век евреите в града станали толкова много, че в гетото започнали да строят така наречените венециански небостъргачи – жилищни кооперации с височина до 8 етажа.

11. Прелестният венециански фестивал всяка година се провежда преди началото на суровия 40-дневен пост. Задължителен атрибут на карнавала са маските, които служат за украшение едва отскоро. Някога те разрушавали социалните бариери и позволявали да общуват помежду си даже на хора, които в ежедневието дори не можели да се заговорят заради разликата в социалното положение.

12. Един от най-красивите мостове на Венеция – Мостът на въздишките – носи това име не заради срещите на влюбени двойки (най-разпространената версия), а заради близкия затвор. Окованите във вериги осъдени минавали по този мост и, тежко въздишайки, хвърляли последен поглед към любимия град.

13. Трудно е да наречем Венеция град с всички удобства. Така например по улиците й практически няма обществени тоалетни.

14. Какви ти тоалетни – във Венеция практически няма канализация! По-голямата част от отпадъците изтичат направо в каналите и приливът ги отнася.

15. Може да се помисли, че такъв пълноводен град като Венеция не трябва да се бои от пожари. Само че водата от каналите тук може да се ползва само в крайни случаи – солената вода, разбира се, спасява от огън, но пък разрушава стените на венецианските къщи и поврежда мебелите.

16. Венеция е един от най-безопасните градове в света – тук практически няма насилствени престъпления!

17. Хората, обичащи да хранят птички, трябва задължително да се доберат до площада Сан Марко, където чакат всички гълъби. Защото дори само да разпечатате пакет със семки в друг район на града, може да ви тръснат много солена глоба!

18. „Мъртвата лагуна“ на Венеция се намира край о. Торчело. Преди няколко столетия на острова се разразила епидемия от малария и повечето венецианци го напуснали. Днес там живеят само няколко десетки безстрашни рибари. Мястото продължава да се ползва със зловеща слава.

19. Много ценители твърдят, че най-вкусният сладолед на света е италианското джелато. А най-добре неговият аромат може да се усети в наситената с морски въздух атмосфера на Венеция – и то по залез!

20. На света има много думи, които произхождат от местния диалект „венециано“, който някога е бил lingua franca на Европа (общоизвестен език, на който хората от различни държави общуват – както английския днес). Такива са думите лагуна, гето, арсенал, гондола, лазарет, карантина и регата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ