Sony направи батерия, която превръща хартията в електричество

Sony направи батерия, която превръща хартията в електричество

Sony направи батерия, която превръща хартията в електричество

В Япония Sony произведе батерия, която е задвижвана от хартия, съобщи BBC. Технологията генерира електричество, като превръща настъргана хартия в захар, която от своя страна се използва като гориво. Ако бъде пусната на пазара, тя би могла да позволи на хората масово да зареждат своите мобилни устройства, като използват отпадъчни материали.

Екипът, който стои зад проекта, заяви, че създадената био-батерия е екологично чиста, тъй като не използва вредни химикали или метали. Японският електронен гигант показа изобретението си на изложба на еко продукти в Токио.

Служителите на Sony поканиха деца, които потопиха парче хартия и картон в течност, съставена от вода и ензими и след това го разклатиха. Оборудването е свързано с малък вентилатор, който започва да се върти няколко минути по-късно. Процесът работи с помощта на ензима целулоза, за да се разложи материалът в глюкоза или захар. По-нататък този материал се превръща в електрони и водородни йони. Изследователите, които участват в проекта, оприличават механизма на този, използван от бели мравки и термити за смилането на дървесина и превръщането й в енергия. Тяхната работа се основава на предишни проекти, в които са използвали плодов сок, за да произвеждат енергия за музикалния плейър Walkman.

Инженерите на Sony не са единствените, които са правили проучване на концепцията за батерии на хартиен носител. През 2009 г. екип от учени от Станфордския университет в САЩ разкри, че е работил върху създаването на батерия чрез покриване на хартия с мастило, направено от въглеродни нанотръби. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ