Винаги има място за усъвършенстване

Винаги има място за усъвършенстване

Patagonia, известната марка облекло за открито, си изгради репутация със своя ангажимент към екологичната и социална отговорност. Въпреки това, в изненадващ обрат, председателят на компанията току-що разкри, че Patagonia не се смята за устойчива марка.

В интервю председателят Чарлз Кон сподели прозрения за уникалния подход на Patagonia към това как тя непрекъснато се стреми към подобрение. Психологията на отхвърлянето на етикета за устойчивост има ироничен ефект, който непременно ще привлече още повече потребители към емблематичната марка.

Непрестанният стремеж на Patagonia към подобрение 

Ивон Шуинар, основателят на Patagonia, внуши култура на непрекъснато усъвършенстване в компанията. Дори на 84 години Шуинар остава активно ангажиран, като непрекъснато разширява границите на това, което Patagonia може да постигне. Това е продължаващ проект за него - и за компанията, която е изградил.

Вместо да се задоволява с минали постижения, наследството на Шуинар е съсредоточено около идеята, че "достатъчно добър" никога не е наистина достатъчно. Този начин на мислене прониква в организацията от горе до долу, карайки Patagonia постоянно да предизвиква себе си и да търси по-добри решения.

Сваляне на статуквото 

Ангажиментът на Patagonia за подобрение е илюстриран от желанието й да събори съществуващите системи. В продължение на над 20 години компанията разработи и замени три различни системи за измерване на отпечатъка върху околната среда и въздействието на продукта.

Този подход демонстрира отказ от самодоволство и признание, че винаги има място за напредък. Чрез непрекъснато преоценяване на практиките си, Patagonia гарантира, че остава в челните редици на усилията за устойчивост.

Психологията на това, че никога нищо не е "свършено" 

Отхвърлянето на етикета "устойчив" от Patagonia се корени в дълбокото разбиране на човешката психология. Концепцията за "свършено" предполага статично състояние, финална линия, която предполага, че няма какво повече да се постигне. Patagonia признава, че този начин на мислене може да доведе до самодоволство и стагнация. Като признава, че не е устойчива марка, тя приема постоянното усещане за растеж и подобрение. Тази психологическа промяна подхранва решимостта й постоянно да вдига летвата и да оказва по-голямо въздействие.

Това е колективен стил на мислене за растеж, който обединява хората около идеята, че хората и организациите, които изграждат,  винаги могат да се подобрят.

Обърнатата стратегия на Patagonia служи като вдъхновение за фирми, които се стремят да окажат значимо и дълготрайно въздействие, като непрекъснато се стремят към по-добри решения. Patagonia не е устойчива. Нито една марка наистина не е такава. 

Източник: Ник Хобсън е главен поведенчески учен в Apex Scoring System, за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                               

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ