4 причини да наемате младежи в бизнеса си

4 причини да наемате младежи в бизнеса си

4 причини да наемате младежи в бизнеса си

Редица проучвания показват, че младежката безработица в почти целия свят е на най-високите си нива от Втората световна война насам. Според наблюденията на компании, занимаващи се с наемане на персонал, по време на кризата пазарът на труда се е променил драстично. През последните години се наблюдава тенденция, според която по-възрастни, свръхквалифицирани хора, търсят работа, която преди това е била упражнявана от младежи. Естествено, работодателите избират по-квалифицираните хора за сметка на младежите, което създава сериозна криза на пазара на труда за младите хора.

Много специалисти предупреждават, че такава стратегия крие риск, тъй като младежите усвояват по-лесно знания и се справят по-умело с непрекъснато развиващите се технологии, отколкото по-възрастните. Именно тези умения биха били доста ценни за компанията в бъдеще.

"В допълнение към финансовите ползи, заетостта може да предостави шанс на младите хора да придобият специфични професионални умения и по-широки способности като комуникация, работа в екип и решаване на проблеми", се казва в най-новия доклад на Brookings Institution.

За собствениците на малки бизнеси наемането на младежи може да има няколко ползи, сред които:

1. По-ниско заплащане, по-малко допълнителни пакети. Тъй като голяма част от младежите работят на непълно работно време - и това може да е първата им работа - те могат да се задоволят и с работа на минимална заплата, която им предлага гъвкав график и възможност да усвоят някои умения. Често младежите, особено тези на възраст до 21 години, не се нуждаят от доходите, които по-възрастните работници очакват.

2. Свежа перспектива. Много фирми могат да се възползват от наемане на Gen Z ("поколението на интернета") служители, които гледат на света от много по-различна гледна точка, отколкото по-възрастните поколения.

3. Данъчни кредити. Някои държави предлагат на работодателите данъчни кредити при наемането на млади работници. Ню Йорк например наскоро разшири допустимостта за своя данъчен кредит за наемане на работници на възраст от 16 до 24. Има и специални данъчни облекчения за собствениците на предприятия, които наемат свои собствени деца.

4. Възможност да направят впечатление. По-младите работници не са формирали навиците си, особено работните такива, колкото по-възрастните им колеги, които имат по-голям опит. Това дава на работодателите по-добра възможност да обучат хората на методите и практиките, които са валидни за техните компании. На бизнес етиката, в която те самите вярват.

Кели Спорс, за Open Forum

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ