Двигатели на различни горива: Защо основателят не си струва да бъде и директор

Двигатели на различни горива: Защо основателят не си струва да бъде и директор

Двигатели на различни горива: Защо основателят не си струва да бъде и директор

Джейсън Фрийд, съосновател и главен изпълнителен директор, за това дали могат да бъдат комбинирани две несъвместими роли

Основател на компания и главен изпълнителен директор  - това е често срещана позиция, особено в технологиите. Така се случи, че и аз я заемам. Стигнах до извода обаче, че подобна комбинация е грешна. Вие сте или главен изпълнителен директор, или основател. Не бива да бъдат заемани двете позиции в рамките на пълен работен ден. А и главният изпълнителен директор всъщност не е работа, освен ако във вашата компания работят повече от сто души. По-скоро това е роля, която някой трябва да играе от време на време.

Просто няма достатъчно мащабни задачи или решения, за които е нужно да се директорства всеки ден след ден, или дори седмица след седмица, за да се превърне длъжността на главен изпълнителен директор в истинска работа на пълен работен ден. Ролята - да, представителните функции – безусловно да, но ако фирмата е малка, то това дейност за пълен ралотен ден ли е? В най-добрия случай за работа на половин надница или по-точно – на една четвърт от работния ден. Освен това, основните отговорности на основателя и главния изпълнителен директор се различават. Смесването им в една позиция е толкова нелепо, колкото все едно някой да е "технически директор и основен противник на технологиите". 

Защо? Защото задачата на основателя на компанията е да поема рискове

Той дава смисъл на бизнеса си с новите си решения. Той предлага неща, които изглеждат трудни за изпълнение. Идеи, които никой друг не смее да опита. Прави такива залози, че само този, който е започнал това трудно нещо, е готов да поеме към тях.

Работата на главен изпълнителен директор? Това е точно обратното. Това е намаляване на риска, старателно изпълнение на работата за постигане на поставените цели, поддържане на бизнеса на всяка цена. Това е преди всичко консервативност, спокойствие в екипа и недопускане на проблемите да излязат извън контрол. Тоест почти всичко, което основателят не прави. Работата на изпълнителния директор е да остане в бизнеса и да не позволява на компанията да прави глупави постъпки, които биха могли да я изхвърлят от бизнеса.

Разбирате ли? Това са напълно различни неща. Това всъщност са двигатели с различни горива

Но аз всичко разбирам. Заемането на първите две позиции в една компания е страхотен тласък за самочувствието и самолюбието, особено ако идеята да сътворите тази каша първоначално е била ваша. И да, някой в ​​крайна сметка трябва да вземе големите решения, независимо от коя страна идват. И като се има предвид, че вие ​​сте първият, който е започнал всичко, тогава, разбира се, имате и всички карти в ръцете си. Вашият универсален ключ ще отвори и двете ключалки.

Основателят е уникална позиция, тъй като е единствената позиция, която не може да бъде заменена. Разбира се, може да бъде ликвидирана, тъй както след известно време много фирми остават без основатели. Но ако този, който е започнал бизнеса, го няма, тогава не можете просто да го замените с друг основател. И тогава изпълнителният директор изпълнява подобни функции.

Така че промених възгледите си. Докато съм още в компанията, избирам едната страна. Аз съм основателят. Това е моята сила, тук мога да бъда най-полезен. А това означава, че нямаме постоянен изпълнителен директор. И когато трябва да направим скок, да вземем окончателно важно решение и да продължим напред, аз просто замествам главния изпълнителен директор на непълно работно време. Така и трябва да бъде.

Източник: Jason Fried

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ